V digitalni dobi ste dober vodja tako, da ste dober starš

Hugo Suidman,
Orangenfraft


Naj se poleg čudovitega zapisa, ki ste ga pravkar prebrali, še sam na kratko predstavim. Sem oče štirih otrok, samih najstnikov. Živim življenje dveh podjetnikov – podnevi vodim mednarodno podjetje za svetovanje vodstvenim kadrom, ponoči in konec tedna pa sodelujem pri vodenju družine. Kot svetovalec sodelujem z različnimi (top) upravami in z njimi opredeljujem načine za vodenje njihovih ekip, svetujem pa jim tudi, kako naj v dobi tehnologije delujejo kot učinkoviti vodje.Pomagam si z izkušnjami, ki sem jih pridobil kot vodja ekip v raznovrstnih podjetjih, in v podjetjih, ki jih obiskujem, tudi s podatki, ki jih črpam iz literature s tega področja, idejami, ki jih dobim med pogovori z drugimi voditelji, največ znanja pa sem zagotovo pridobil z vzgojo otrok.
Za izgradnjo in vodenje ekipe potrebujete zaupanje, odprtost, pripravljenost na eksperimentiranje, sprejemanje umetnosti pozitivnega konflikta in pogum za morebiten poraz. Nič kaj drugače ni v družini. Vzgoja otrok in vzpostavitev prijetnega doma za družino, kjer imajo vsi – tudi starši – prostor za razvoj, je odlična vzporednica, iz katere lahko črpate navdih za vlogo vodje v podjetju.
To je že od nekdaj držalo. A zakaj je to posebej zanimivo in velja zlasti v dobi digitalne transformacije? V osnovi zato, ker smo odgovorni za vzgojo prihodnje generacije, ki bo živela v svetu, v katerem digitalizacija ne bo transformacija, temveč standard. Poglejte svoje otroke, vadite na njih in postanite odličen menedžer digitalne dobe.
Tukaj je deset izobraževalnih nujnosti, ki jih od doma vzamem s seboj na delo. Naslov nad besedilom je stavek, ki si ga naložim v vlogi očeta, besedilo pod njim pa je nasvet, ki si ga dam. Vi pa kot menedžerji v digitalni dobi razmislite o njem.


1. Bodite jasni glede pričakovanj, a jim dovolite prosto/lastno pot
Delite svoje cilje, sanje in motivacijo, tako da je jasno, v katero smer greste in kaj bi radi dosegli. Potem pa jim pustite dovolj prostora za oblikovanje lastne poti proti cilju – čeprav je povsem drugačna od vaše. Vlagajte v negotovost pri sebi, zaupajte drugim in bodite pripravljeni na presenetljivo dobre in hitre rezultate za nagrado.V kolikor želite članek prebrati v celoti
se prosim naročite na HR&M revijo.

NAROČITE SE

REVIJA HR&M

JE NEPOGREŠLJIVA SOPOTNICA ...

... voditeljev, HRM managerjev in vseh strokovnjakov, ki se ukvarjajo s področjem vodenja, razvoja ljudi.
Priporočamo jo tudi managerjem, ki vršijo svoje kadrovsko poslanstvo in jim ni vseeno, kako voditi zaposlene.


K branju so vabljeni tudi vsi drugi, ki želijo z odličnim vodenjem in ravnanjem z ljudmi pri delu dosegati
nadpovprečne rezultate.