Moč umetne inteligence za boljše delovno okolje

Rok Starič,

sodelavec za inovacije z mladimi inovativnimi podjetji pri Pioneers Discover na Dunaju in lastnik start-upa Rok´s nut butter


Zagotovo ste v službenih krogih že slišali za izraz umetna inteligenca. Ste kdaj pomislili, da bi le-ta lahko vplivala na delo v oddelku človeških virov? Z gotovostjo lahko rečem, da če se to še ne odvija, se v bližnji prihodnosti zagotovo bo.
V »investicijskem« in start-up svetu, od koder prihajam, je veliko govora o umetni inteligenci oziroma, kot jo radi krajše poimenujemo, AI (izvorno: Artificial Intelligence). Zakaj je temu tako? Umetna inteligenca je kar nekaj časa »spala«. Konkretnejši razvoj in pogovori so se začeli odvijati v petdesetih letih prejšnjega stoletja in takrat smo s pomočjo Johna McCarthya šele prvič podrobno oblikovali pojem umetne inteligence.

Kaj je umetna inteligenca? Na kratko in preprosto lahko zadevo opišemo kot računalniški program, ki deluje na podoben način kot človeški um. Mnogo znanstvenikov je skozi leta delovalo na razvoju tega področja, vendar lahko rečemo, da do leta 2010 umetna inteligenca ni dosegala takšne rasti kot ostala področja; temu je kljubovalo predvsem to, da naša tehnologija še ni bila razvita do te stopnje, da bi jo lahko pametno uporabljali. Dandanes, ko je telefon pametnejši od namiznega računalnika, pa že lahko govorimo o pohodu umetne inteligence.

Da bi lahko bolje razumeli področje umetne inteligence, je potrebno razumeti nekaj osnovnih pojmov, ki se pojavljajo okrog te tematike. Umetno inteligenco namreč delimo na tri osnovna polja.

1. Umetna inteligenca
Verjetno še vsi pomnite, kako smo včasih igrali šah na starejših modelih računalnika in poizkušali premagati program z našim lastnim znanjem. In prav to so zametki umetne inteligence.

2. Strojno učenje
Morda se sploh ne zavedate, vendar večina izmed nas v naših vsakodnevnih opravilih že uporablja strojno učenje ali po angleško »machine learning«. Kje? Zagotovo je pred kratkim zazvonil vaš telefon in ste prejeli elektronsko pošto na vaš gmail naslov. Za to, da je vaš poštni predal namenjen samo pošiljateljem, ki so zaželeni, vaš gmail že uporablja strojno učenje, da izloči vso vsiljeno pošto, ki je ne želite prejemati.

3. Globoko učenje
Malce bolj napredno pa je globoko učenje ali »deep learning«. Na podlagi obilice podatkov, ki jih program zaznava in jih dostavljamo programu, seveda s predpostavko, da je program najprej treba naučiti, lahko program sam razloči med psom in mačko na sliki. Tovrstne tehnike se že uporabljajo v medicini za prepoznavanje rakavih obolenj, ko na podlagi pozitivnih vzorcev lahko zdravniki določijo, ali ima nekdo možnosti, da bo zbolel za določeno obliko raka.
V kolikor želite članek prebrati v celoti
se prosim naročite na HR&M revijo.

NAROČITE SE

REVIJA HR&M

JE NEPOGREŠLJIVA SOPOTNICA ...

... voditeljev, HRM managerjev in vseh strokovnjakov, ki se ukvarjajo s področjem vodenja, razvoja ljudi.
Priporočamo jo tudi managerjem, ki vršijo svoje kadrovsko poslanstvo in jim ni vseeno, kako voditi zaposlene.


K branju so vabljeni tudi vsi drugi, ki želijo z odličnim vodenjem in ravnanjem z ljudmi pri delu dosegati
nadpovprečne rezultate.