Desetletje raziskovanja organizacijske energije

Dr. Danijela Brečko
pionirka na področju raziskovanja organizacijske energije in vodja Nacionalne raziskave Organizacijska energija 2016


Ste se že kdaj vprašali, zakaj nekatere organizacije kar prekipevajo od energije in življenja, medtem ko v drugih vlada stagnacija in se ljudje vsepovprek pritožujejo?  Zakaj nekatere organizacije z lahkoto in v coni globokega udobja dosegajo svoje cilje, druge pa pregorevajo in se soočajo s sindromom izgorevanja zaposlenih?

 

Podobno kot zaznavate različna stanja energije pri sebi, lahko čutite tudi razlike od enega do drugega podjetja, od enega do drugega tima. Kako to opazite? Tam, kjer prevladuje visoka energija, se zaposleni lotevajo dela samoinciativno in z vso vnemo, uživajo v novih izzivih, vselej in na licu mesta najdejo pravo rešitev, so inovativni in se veselijo sprememb. V nekaterih drugih okoljih pa lahko opazite ravno nasprotno sliko: zaposleni radi tarnajo pri delu, so sovražno nastrojeni ali apatično vdani v usodo, ostajajo statični, okorni in se pri inovacijah ter procesih sprememb spopadajo z velikimi težavami. Večina vodij se tako ali drugače sooča z intenzivnostjo in pretokom različnih energijskih stanj v svojih organizacijah, oddelkih ali timih. Ta energija pripada neoprijemljivim, toda zelo močnim mehkim dejavnikom človeškega potenciala, ki predstavlja vrh vsake organizacije in določa njene meje.  

 

Metoda prvič razvita in izmerjena v Švici leta 2002

Omenjeni fenomen so začeli raziskovati leta 2002 na Inštitutu za voditeljstvo in HRM, Univerze St. Gallen v Švici. Poimenovali so ga Organizacijska energija in ga definirali kot nivo, na katerega lahko organizacija, oddelek ali tim spodbudi čustveni, kognitivni in vedenjski potencial ljudi pri doseganju ciljev organizacije. Organizacijska energija je ključni dejavnik delovne uspešnosti in je tesno povezana z uspehom podjetja. Raziskovalni izsledki kažejo, da se organizacije med seboj razlikujejo tako po intenzivnosti, kot tudi po kakovosti energije.

 

Več v tiskani izdajiV kolikor želite članek prebrati v celoti
se prosim naročite na HR&M revijo.

NAROČITE SE

REVIJA HR&M

JE NEPOGREŠLJIVA SOPOTNICA ...

... voditeljev, HRM managerjev in vseh strokovnjakov, ki se ukvarjajo s področjem vodenja, razvoja ljudi.
Priporočamo jo tudi managerjem, ki vršijo svoje kadrovsko poslanstvo in jim ni vseeno, kako voditi zaposlene.


K branju so vabljeni tudi vsi drugi, ki želijo z odličnim vodenjem in ravnanjem z ljudmi pri delu dosegati
nadpovprečne rezultate.