Poletje je čas, ko se mnogi od nas odpravijo na zaslužen oddih, si vzamejo čas zase in uživajo v prostih trenutkih. Medtem ko se sproščate na plaži ali se potepate po tujih mestih, je to tudi idealen čas, da se prepustite knjigam, ki vam bodo poleg sprostitve prinesle tudi nove vpoglede in ideje za vaše delovno življenje. V tem članku vam predlagamo nekaj knjig, ki bodo spremenile vaš pogled na delo in vam pomagale pri vaših prihodnjih kadrovskih izzivih.

Specialist Pipeline: Winning the War for Talent in the Evolving Workforce, Kent Jonasen

Kent Jonasen v knjigi Specialist Pipeline raziskuje izzive iskanja in zadrževanja talenta v hitro spreminjajočem se delovnem okolju. Knjiga ponuja vpogled v strategije za uspešno pritegnitev in razvoj strokovnjakov, kar je ključno za dolgoročni uspeh organizacije. Metodo je avtor knjige razvijal pri svojem delu v podjetju Moller – Maersk in kot mednarodni svetovalec na področju razvoja ljudi. Gre za praktično preizkušen model razvoja specialistov v organizaciji. Izsek iz knjige lahko preberete v tem članku.

Management in an AI-Powered World, Darko Butina

V hitro spreminjajočem se svetu tehnologije in umetne inteligence je tudi za kadrovske strokovnjake ključno, da se pripravijo na svet, ki ga bo krojila umetna inteligenca. Darko Butina v knjigi ponuja bistvene smernice, kako lahko umetna inteligenca preoblikuje podjetja ter kako se lahko spremenijo organizacijska struktura in procesi. Pri tem bodo ključno vlogo odigrali vodilni kadri, zato bo njihovo vodenje treba prilagoditi novi dobi umetne inteligence. Butina v knjigi razloži svojo strategijo Compleximplicity in pojasni, kako jo implementirati v vaše podjetje.

Kent Jonasen in Darko Butina bosta o tematikah, predstavljenih v njunih knjigah, konkretneje govorila tudi na HR&M konferenci, ki bo 21. in 22. septembra v Bohinju. 

Irresistable: The Seven Secrets of the World's Most Enduring, Employee-Focused Organizations, Josh Bersin

V novi knjigi priznani analitik HR industrije Josh Bersin predstavlja novo razmišljanje o organizacijskem oblikovanju, zavzetosti zaposlenih in razvoju kadrov v podjetju. Iz desetletij raziskav in upravljalske teorije je Bersin izluščil sedem praktičnih načel upravljanja, s katerimi predstavlja, kako lahko poslovni voditelji

ustvarijo odporna podjetja, ki uspevajo z izboljšanim zadovoljstvom strank, zadrževanjem zaposlenih in poslovno prilagodljivostjo.

Bersin deli osupljive primere iz svojega svetovalnega dela s kadrovskimi službami in izvršnimi poslovnimi ekipami po vsem svetu. Vsako poglavje vključuje nasvete in vprašanja za razpravo o organizacijskem vedenju ter izziva podjetja, naj ponovno preučijo svoj trenutni pristop k organizacijskemu oblikovanju, razvoju voditeljev in strategiji človeških virov

Remote Not Distant: Design a Company Culture That Will Help You Thrive in a Hybrid Workplace, Gustavo Razzetti

Pandemija je mnogim podjetjem prinesla zelo pomembno lekcijo - tisti, ki se ne prilagajajo, bodo zaostali. Nekatera podjetja so uspela ne le preživeti, temveč tudi uspevati v modelu oddaljenega in hibridnega dela. Kaj je njihova skrivnost?

Strokovnjak za podjetniško kulturo, Gustavo Razzetti, v praktično naravnani knjigi ponuja načrt razumevanja, prilagajanja in uspeha v hibridnem delovnem okolju. Po letih preučevanja podjetij, vključno z Amazonom, Slackom, GitLabom, Volvom, Microsoftom in drugimi uspešnimi organizacijami, bo njegovo temeljno razumevanje izzvalo vaš pogled na oddaljeno in hibridno delo ter vam z uporabnimi nasveti ponudilo vpogled in orodja, ki jih potrebujete za uspeh v hibridnem delovnem okolju.

The Success Principles, Jack Canfield

Jack Canfield, soavtor uspešnice Chicken Soup for the Soul series, v tej knjigi raziskuje, kako doseči vrhunske rezultate ne samo v karieri, temveč tudi na osebnem področju. S pomočjo konkretnih strategij in navdihujočih zgodb bralcem pomaga preseči omejitve ter doseči svoj polni potencial v delovnem okolju in v življenju nasploh. Knjiga je polna nepozabnih in navdihujočih zgodb izkušenih direktorjev, vrhunskih športnikov, slavnih osebnosti in običajnih ljudi. Skozi njihove zgodbe pa razloži 64 večnih načel, ki so jih skozi zgodovino uporabljali uspešni moški in ženske.

Built for People: Transform Your Employee Experience Using Product Management Principles, Jessica Zwaan

Avtorica predstavi način izboljšanja uspešnosti zaposlenih in poslovanja s pomočjo razvoja na ljudeh osredotočenih načinov dela, odločanja na podlagi dokazov ter kulture neprestanega povratnega informiranja in iteracije. Pojasnjuje, kakšne koristi prinaša ta pristop in kako ga učinkovito izvajati. Obsega proaktivni razvoj izkušnje zaposlenih, ki privlači, vključuje in ohranja talente ter jih podpira pri razvoju njihovega polnega potenciala. Knjiga ponuja tudi praktična navodila o pomembnosti uporabniških raziskav, načrtovanja sprintov, razvoja vizije ter spodbujanja neprekinjenega povratnega informiranja v ekipi. Polna orodij, študij primerov, vaj in nasvetov je ta knjiga nujno branje za vse, ki želijo razviti agilen, inovativen in dokazno podprt pristop k upravljanju s človeškimi viri.

Redefining HR: Transforming People Teams to Drive Business Performance, Lars Schmidt 

Knjiga o tem, kako se mora kadrovska služba hitro prilagoditi v teh časih sprememb in prelomov. Kako lahko strokovnjaki za kadre kritično ocenijo svoje trenutne procese in dejavnosti ter identificirajo področja, na katerih morajo razmišljati drugače, da bi dosegli poslovne rezultate? Knjiga Redefining HR predstavlja osvežujoč pogled na evolucijo področja kadrovskega menedžmenta in vodenja razvoja kadrov. Ponuja konkreten okvir naprednih idej in praks za kadrovske strokovnjake ter prinaša vpoglede kadrovskih strokovnjakov, ki so na čelu preobrazbe kadrovskega področja, vključno z izkušnjami iz podjetij, kot so Hubspot, Reddit, Stripe, Mastercard, Eventbrite, VaynerMedia in Asana.

Eden vodilnih inovatorjev na področju kadrovskega menedžmenta osvetljuje nove perspektive in pristope za preoblikovanje procesov zaposlovanja, upravljanja talentov, ocenjevanja uspešnosti in nagrajevanja, kar omogoča prihranek časa, zmanjšanje stroškov in doseganje večje poslovne uspešnosti.

Work Rules!: Insights from Inside Google That Will Transform How You Live and Lead, Laszlo Bock

Nekdanji vodja kadrovske funkcije pri Googlu predstavlja raziskovanje filozofije dela in načrta za privabljanje izjemnih talentov v podjetje ter zagotavljanje njihovega uspeha. Ob uporabi najnovejših raziskav v vedenjski ekonomiji in poglobljenem razumevanju človeške psihologije Work Rules! prinaša tudi poučne primere iz različnih industrij - vključno s priznanimi podjetji, ki nimajo najboljših delovnih okolij, in manj znanimi podjetji, ki dosegajo izjemne rezultate, saj cenijo in poslušajo svoje zaposlene. Bock bralca popelje v eno najbolj uspešnih podjetij v zgodovini - Google, da razkrije, zakaj je Google dosledno ocenjen kot eno najboljših delovnih mest na svetu ter prikazuje, kako doseči ravnotežje med kreativnostjo in strukturo, kar vodi v uspeh, ki ga lahko merimo tako v kakovosti življenja kot v tržnem deležu.

Change Myths for Professionals: Separating Nonsense from Reality, Paul Gibbons

Najnovejša knjiga v avtorjevi zbirki Leading Change in the Digital Age se poglobi v svet sprememb v organizacijah ter se osredotoča na razbijanje mitov in zmotnih prepričanj, ki obdajajo ta proces. Gibbons s poglobljenim znanstvenim pristopom in obilico praktičnih primerov prinaša bralcem celovit pregled o tem, kako se spremembe resnično odvijajo ter kako se izogniti pastem in neuspehom.

Knjiga odpira svojevrstno razpravo o tem, kako se organizacije spopadajo s spremembami in zakaj veliko spremembovnih projektov propade ali se ne izpolni pričakovanih ciljev. Skozi zanimive primere in analizo, Gibbons razlaga, kako se spremembe dejansko odvijajo v praksi ter kako lahko posamezniki in vodje postanejo bolj uspešni pri izvajanju sprememb.