DELOVNA MESTA NA PODROČJU BLOCKCHAIN TEHNOLOGIJE IN WEB 3.0

Nova tehnologija vedno prinaša s seboj novosti in nove poslovne modele. Posledično to za kadrovske strokovnjake in kadrovske službe predstavlja ustvarjanje novih delovnih mest s pripadajočo sistematizacijo. Tudi blockchain tehnologija in WEB 3.0 prinašata novosti ter potrebo po novih delovnih mestih in kadrih, ki bodo ta mesta zasedali.Your subtitle text goes here.

MAG. MIRJANA IVANUŠA BEZJAK

Facebook
LinkedIn

Blockchain tehnologija se ne uporablja samo za kriptovalute, ampak tudi za trgovanje P2P 

Ameriki so že definirana in delujoča nova (blockchain) delovna mesta, v Evropo in v slovenska podjetja pa šele prihajajo. Zdaj je čas, da kadrovskistrokovnjaki spoznamo novo tehnologijo in nova znanja ter poslovne modele in izzive, ki nas čakajo v postopkih kreiranja in sistematizacije novih delovnih mest.

Kaj je blockchain tehnologija?

Blockchain je relativno nova tehnologija. Blockchain (veriga blokov) je sestavljen iz mreže medsebojno povezanih računalnikov (preko interneta). Namesto, da bi imeli en osrednji računalnik in vse podatke na njem, so te informacije (decentralizirano) razporejene po vseh računalnikih v mreži. Tako dobimo razpršeno ali distribuirano mrežo računalnikov.

Vsak blok je kriptografsko zaščiten, vanj pa je mo- goče zapisati različne informacije (denar, avto, zemljiška knjiga, zavarovanje ...) – od finančnih transakcij do podatkov o avtorstvu oziroma drugih podatkovnih enot. Ker so posamezni bloki povezani v verigo, jih po zapisu ni mogoče spreminjati, kar pomeni, da rešujejo izziv zaupanja in potrjenih informacij. Ta nova tehnologija omogoča hitrejše in varnejše transakcije in obdelavo različnih velikih količin podatkov.

Kje se blockchain tehnologija že uporablja?
Blockchain ni enako kriptovaluti (na primer: bitcoin). Blockchain je tehnologija (nov način preverjanja in potrjevanja podatkov). Bitcoin (oz. kriptovalute) pa je le en izmed produktov, izdelanih s pomočjo blockchain tehnologije. Blockchain tehnologija se ne uporablja samo za kriptovalute, ampak tudi za trgovanje...

Več v reviji HRM Feb-Mar2023