Če so bili včasih programi za zdravje zaposlenih redke dodatne ugodnosti, danes takšni programi v podjetjih postajajo skoraj nuja in to ne brez razloga. Veliko zdravnikov meni, da je danes stres vzrok za več kot 75 odstotkov vseh bolezni in to število še kar narašča. Joga je dokazano učinkovita tehnika za preprečevanje in zmanjševanje negativnih učinkov stresa.

Današnji tempo v organizacijah povzroča marsikatero disfunkcionalno organizacijsko vedenje - tekmovalnost, negotovost, neravnovesje med zasebnim in službenim življenjem, medsebojne konflikte itn. Fiziologija telesa se sicer prilagaja tej dinamiki vendar, če so te prehitre in dolgotrajne, jih organizem kljub naprezanju, ne more več dohajati in ravnovesno stanje se v telesu poruši.

Kaj je stres?

Človek na preveliko breme odgovori s fiziološkimi in psihičnimi odzivi ter s spremembami vedenja. Kadar smo pod stresom, se vključi simpatični živčni sistem, ki pripravlja telo na »beg ali spopad«. Pri tem pride do proizvodnje hormonov (adrenalina in kortizola), ki povzročita napenjanje mišic, povečanje srčnega utripa, pospešeno in plitko dihanje, zvišan krvni tlak in potenje, nalaganje maščob in zaviranje imunskega sistema.

Če je raven dejavnikov stresa visoka, predvsem pa dolgotrajna, lahko takšno trajno neravnovesje povzroči marsikatero zdravstveno težavo: pojav vnetij, težave s spominom in koncentracijo, nespečnost, glavoboli, hipertenzija, prebavne motnje, upad motivacije, utrujenost, ki se lahko nadaljuje v izgorelost, tudi depresijo in anksioznost.

Kje je torej rešitev?

Telo potrebuje počitek za regeneracijo. Če mu tega ne omogočimo, si telo počitek izbori samo s simptomi izgorevanja in drugimi zgoraj omenjeni boleznimi, ki nas silijo k počivanju. Ker zaradi današnjega pospešenega ritma življenja, počitek ne more biti dolg, je rešitev torej v kratkem in intenzivnem počitku za zaposlene.