Slovenski kadrovski kongres se je letos z novim imenom #LoveHR Summit vrnil v svoj tradicionalni spomladanski termin. Aprila smo se na osrednjem HR dogodku v Sloveniji in regiji pogovarjali o vključevanju raznolikih sodelavcev v organizacijo.

Na kongresu s sloganom »Vse je drugače« smo se posvetili aktualni temi vključevanja raznolikih posameznikov v organizacijo. Zadnje čase smo bili priča velikim spremembam v načinih komunikacije, delovni kulturi in delovnih navadah, ki jih narekuje digitalizacija, pandemija pa jih je še povečala. Z izzivom, kako sprejeti raznolike sodelavce in njihove delovne navade ter z njimi graditi več, se je spoprijelo več kot 400 kadrovskih menedžerjev, HR strokovnjakov in #ljubiteljevHR-a, ki smo jih tokrat gostili v Grand hotelu Bernardin. Za odlično vzdušje in #LoveHR energijo je poskrbel tudi moderator kongresa Mario Galunič, pester program na glavnem odru pa so obogatila tudi vzporedna predavanja in sponzorske stojnice v preddverju.

Udeležence kongresa #LoveHR Summit je letos gostil Grand hotel Bernardin.

Sprejemanje in vključevanje raznolikosti

Začetek #LoveHR Summita 2022 je pokal od energije. Zato je poskrbel vplivni mislec, avtor in TEDx govornik, Perry Timms, ki verjame in ve, da lahko in bomo ponovno izumili HR za naslednjo stopnjo vključujoče evolucije pri delu. Poudaril je, da je ravno HR tisti, ki lahko popelje organizacije do uspeha, predvsem pa povzemamo njegovo misel: »Ljudje so pomembni, zato je delo kadrovika pomembno še toliko bolj!«

O zagotavljanju vključujočih in nediskriminatornih delovnih mestih je govoril Miha Lobnik, Zagovornik načela enakosti. Kar 70 % vprašanih, v sklopu raziskave Zagovornika, o diskriminaciji je namreč menilo, da se največ diskriminacije zgodi prav na področju dela in zaposlovanja. Allyson Zimmermann, izvršna direktorica poslovanja organizacije Catalyst v Evropi, na Bližnjem vzhodu in v Afriki pravi, da je skrajni čas za uvedbo vključujočega vodenja. To pozitivno vpliva na izkušnjo zaposlenih, ki postanejo bolj pristni, na delovnem mestu pa se počutijo cenjeni, zaupanja vredni in psihološko varni. Prvi sklop predavanj sta z dialogom o izredni moči skrbečih medčloveških odnosov med sodelavci zaključila Allyson Zimmermann in Perry Timms. V organizaciji mora vladati klima zaupanja, pravita, prostor moramo nameniti iskrenim pogovorom, empatiji, sodelovanju in prepoznavi drug drugega. Včasih ni treba storiti ničesar drugega, kot le ustvariti prostor za pogovor in poslušati.

Z Univerze v Cambridgeu nas je nagovoril dr. Philip Stiles, ki je izpostavil eno najbolj perečih vprašanj našega časa: »Kakšna bo prihodnost dela?« Poudaril je, da vsi zasledujemo boljšo izkušnjo zaposlenega, naše poslanstvo, doživetje in celostna paleta veščin pa so tisti, ki sooblikujejo našo prihodnost dela. Nadaljevali smo z okroglo mizo z Barbaro Zupančič, Hannah Perry in Tejo Breznik Alfirev, ki nam je ponudila kar nekaj zanimivih idej o tem, zakaj smo v organizaciji res pomembni vsi. Med drugim raznoliki ljudje prinašajo drugačno razmišljanje, nove ideje in (posledično) inovacije. Predavanja prvega dne kongresa je zaokrožil Krzysztof Ogonowski iz Silfra Consulting, ki je prikazal, da inkluzivnost lahko pomeni tudi vključenost vseh zaposlenih v proces sprememb, zaradi česar jih uspešneje vpeljemo.

Slavnostna podelitev nagrad

Planet GV in Slovenska kadrovska zveza sta že 18. leto zapored na #LoveHR Summit podelila tudi prestižno priznanje Kadrovski manager leta 2022. Tokrat ga je prejela Mateja Tišler, direktorica upravljanja s kadri v Ljubljanske mlekarne, d. o. o., ki je preobrazila kadrovsko službo in tako aktivno prispevala k velikim spremembam v kulturi podjetja. Mateja Tišler prisega in spodbuja odprto, dvosmerno, dialoško ter transparentno komunikacijo, ki omogoča pot reševanju zadev, preden se ti oblikujejo v težave.

Priznanje Kadrovski up leta 2022 je prejela Ula Pucelj, ki je magistrirala na Ekonomski fakulteti Univerze v Ljubljani, IMB magistrski program. V magistrski nalogi Analiza koristi dobrega počutja zaposlenih z vidika zaposlenih in podjetja, ki je nastala pod mentorstvom prof. dr. Nade Zupan, je preučevala pomen dobrega počutja zaposlenih za posameznika in organizacijo.

V okviru dogodka so bila medgeneracijsko aktivnim delodajalcem podeljena tudi priznanja MEGA 2022. Priznanje MEGA navdih so prejela podjetja Iskra, Hisense Europe, Lek, Ljubljanske mlekarne in Generali zavarovalnica, prejemniki priznanja MEGA pospešek pa so AMZS, Agitavit Solutions in Elektro Ljubljana. Natečaj za priznanja MEGA je bil izveden v okviru projekta, Vsi zmagujemo, ko sodelujemo, ki ga sofinancirata Republika Slovenija s pomočjo Ministrstva za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti ter Evropska unija iz Evropskega socialnega sklada.

Vloga vodij za zagotavljanje psihološke varnosti

Melita Joželj Nose in Miha Bevc iz podjetja Herman & partnerji pravita, da je na blagovno znamko delodajalca treba gledati kot na enojajčno dvojčico korporativni znamki, ki je kot neke vrste lepilo za povezovanje obstoječih in bodočih sodelavcev. Iz Londona se nam je pridružila Dr. Fiona Bartels-Ellis, globalna vodja oddelka za enakost, raznolikost in vključenost pri British Council, katere prispevek k enakosti, raznolikosti in vključenosti je bil leta 2005 priznan z OBE (Red britanskega imperija). Pojasnila je, da kultura še ne naredi nečesa 'v redu', ampak jo moramo nenehno izzivati. Da je povprečna življenjska doba novonaučene veščine štiri leta in pol, nas je podučila Natalija Hellesoe, coach za organizacijski razvoj in strokovnjakinja za OKR. Predstavila je prednosti drugačnega pristopa k postavljanju ciljev v HR.

Veliko navdušenja je poželo predavanje Zvezdana Pirtoška, predstojnika katedre za nevrologijo na Medicinski fakulteti v Ljubljani in predstojnika KO za bolezni živčevja na UKC LJ. »Smo potomci strahopetcev. Takoj ko so naši predniki zaslišali neki šum v travi, so pobegnili. To še vedno deloma upravlja naše življenje, se pa možgani začenjajo razvijati v smer, da se ljudje med seboj bolj čutimo in povezujemo, v besedi, plesu, komunikaciji,« nam je z nove perspektive pojasnil, kako so možgani povezani s strahom, predsodkom in modrostjo.

Poslovna psihologinja, organizacijska strateginja in transformacijski coach, dr. Brankica Ljamić je razložila, kako se (naj) spreminja vedenje vodje. Ravno vodje najbolj navigirajo med 'staro' in 'novo' resničnostjo, in ko so oni psihološko varni, lahko enako nudijo tudi svojim sodelavcem. Dobitniki priznanj MEGA so se na okrogli mizi, ki jo je moderirala Maja Tratnik, pogovarjali o uspešnih primerih medgeneracijskega sodelovanja v njihovih podjetjih. Da dosežemo dinamično in konkurenčno delovno okolje, je najprej potrebna odprtost do raznolikosti in potem vključevanje ter sodelovanje znotraj medgeneracijsko mešanih ekip.

O hibridnem delu in pomembnosti avtentičnosti posameznikov na delovnem mestu sta se na resnično hibriden način pogovarjala Nejc Jaka Sekula, globalni vodja raznolikosti in vključenosti v Novartisu in Luka Eržen, raziskovalec, predavatelj in svetovalec na področju menedžmenta človeških virov. Poudarila sta, koliko več bi lahko dobili od sodelavca, če bi ga vsak dan spodbujali, da je to kar je, in ne porablja energije za pretvarjanje. Za zaključno predavanje z naslovom Delovno mesto 2022 – Temna stran Lune pa je poskrbel Momir Đekić, svetovalec za digitalno preobrazbo. Poudaril je pomembnost malih in preprostih stvari, ki prispevajo k dobremu počutju sodelavcev. Včasih je dovolj že samo, da v pisarni ponudimo dobro kavo.

Na #LoveHR Summit nas je dva čudovita dneva povezovala ljubezen do razvoja, do stroke in do tkanja novih poslovnih stikov. Pridružite se nam tudi prihodnje leto, 13. in 14. aprila 2023!