Od zabave do učenja: napredne igre vlog za razvoj ključnih kadrov 

BLAŽ BRANC, DIPL. SOC., USTANOVITELJ IN CEO PODJETJA BALTAZAR MARKETING

Zavzetost zaposlenih, sodelavcev je tema, ki se pogosto povezuje z igrifikacijo (an. gamification) in poslovnimi igrami. Na konferenci EDUTAINMENT 2018 se bomo spoznali s skandinavsko metodo izobraževalnih iger vlog edu-larp (educational live-action role-playing), in sicer v okviru na igrah temelječega učenja, izkustvenega učenja in v kontekstu razvoja ključnih kadrov ter preobrazbe organizacijske kulture.

Igre vlog (an. role-playing games) so v zadnjih 20-ih letih doživele preporod. S konferenco Knudepunkt so štiri skandinavske države leta 1996 postavile na zemljevid začetek nove generacije iger vlog in jo poimenovali LARP (kratica pomeni live-action role-playing, po slovensko žive igre vlog). Dejansko to pomeni, da igralci igrajo med seboj in v prostoru.

Konference Knudepunkt na Švedskem marca letos se je udeležilo več kot 600 udeležencev iz 34 držav sveta. Larpanje (igranje larp scenarijev) in znanstveno raziskovanje metode larp je najbolj razširjeno v ZDA, Kanadi, Angliji, Franciji, Nemčiji in na Poljskem. Metodologijo so posvojili tudi velikani medijskega posla; v Ameriki nastaja nov tematski licenčni zabaviščni park Star Wars, kjer se lahko vživite v enega izmed likov in izkusite, kako je reševati vesolje pred “temno” stranjo.

Podjetja uporabljajo metodo edu-larp za dva namena: doživljajske timbilding programe in kot obliko učenja ter treninga.

5 TOP argumentov ZA edu-larp:

Se želite tudi sami preizkusiti v tej novi metodi. Pridružite se nam na konferenci EDUTAINMENT, ki bo potekala 1. in 2. oktobra 2018, v Portorožu. 

Več: www.edutainment.si 

Sedem samurajev rešuje zahtevne naloge. (Foto: Matic Kuder)