PRIHODNOST JE V ROKAH TISTIH, KI BODO OBUDILI ZMAGOVALNO MISELNOST

Za revijo HR&M DR. LUCIJA MULEJ MLAKAR

Facebook
LinkedIn

Pogovarjali smo se z generalnim direktorjem Summit avto, mag. Jako Kavčičem, ki nam je predstavil svoje poglede na sodobno vodenje, milenijce, medgeneracijske razlike in razmere na gospodarskem področju.

Način vodenja se čez čas zagotovo spreminja in spremembe so postale stalnica pri vodenju. »Srečujemo se z medgeneracijskimi razlikami in izredno pomembno je, da znamo povezati različne generacije med seboj z namenom, da pri vsaki generaciji poiščemo znanje, ki generacije medsebojno dopolnjuje. Nikakor ne smemo zanemariti izkušenj in znanja »baby boom« generacije, ki bodo še kako dobrodošle vsem 'milenijcem'«.

G. Kavčič, že dokaj mladi ste začeli z vodstvenimi položaji in vlogami. Kakšno vodenje se vam zdi primerno za sodobni čas, ki kliče po spremembah?

Vrednote generacij so se bistveno spremenile, ampak pomembno je, da na razlike gledamo kot na priložnosti in ne kot na težave. Pri vodenju se mi zdi pomembno, da vodimo z zgledom, da zaposlene usposobimo, jih motiviramo in jim pustimo, da lahko delajo samostojno tako, da se razvijajo, dosegajo cilje, vendar za svoje odločitve prevzamejo tudi odgovornost. Učimo se celo življenje in kdor dela, dela tudi napake. Prav se mi zdi, da razvojne napake dopuščamo in saniramo namerne. Seveda moramo skrbeti, da jih naredimo čim manj, ampak najbolj pomembno se mi zdi, da se iz vsake napake nekaj naučimo. To je najboljša šola. Časi avtokratskega vodenja so že zdavnaj minili, pa čeprav sam še vedno naletim na takšne kolege. Zato se dogaja, da iz takšnih okolij »milenijci« odhajajo, saj ni medsebojnega razumevanja različnih vrednot.

Nihče na tem svetu ni tako pomemben, da mu ni treba biti prijazen do drugih.

Večkrat smo opomnjeni, da nas čakajo novi, a temeljitejši izzivi v prihodnosti, kot smo jih bili vajeni do zdaj. Domala nam grozi nova finančna kriza, saj smo se že navadili konjunkture. Hkrati je veliko sprememb na področju dela in samega odnosa do poklicev.

Finančna kriza se bo zgodila. Vprašanje je samo,