Vedno radi pogledamo čez mejo, pa vendarle se spodobi raziskati tudi, kaj imamo v domačih logih. Zato smo poiskali nekaj praks s področja usklajevanja službenega in prostega časa ter tudi spodbujanja zdravega življenja.

Če je pred leti veljalo za napredno, da podjetje zaposlenim ponuja brezplačno sadje, prigrizke, napitke, se zdi, da je to danes postala že kar nekakšna normalna praksa. Seveda to ne velja za vsa podjetja, pa vendarle lahko ob pogovoru o tem, kako podjetja skrbijo za dobro počutje zaposlenih, zasledimo pridih »Sadje je ok. Ampak – kaj še?« Prakse slovenskih podjetij kažejo na precejšnjo raznovrstnost.

Micro+polo: možnost neomejenega dopusta

V podjetju Micro+polo, ki ga vodi Marko Podgornik, lahko sodelavci izberejo neomejeno število dni dopusta. Podgornik pravi: »Možnost neomejenega števila dni dopusta je v tujini sicer nekoliko bolj uveljavljena praksa, ki se je sicer za zdaj poslužujejo velika podjetja oziroma že kar multikorporacije. O tem sem začel razmišljati po predlogu sodelavca in odločil sem se, da zadevo najprej testno uvedem tudi v naše podjetje in jo v primeru, da se obnese, uvedem tudi trajno. Praksa se kaže kot zelo učinkovita. Povprečje kaže, da je število dni dopusta ostalo skorajda na enaki ravni, kot prej, ko tega še nismo prakticirali. Dokazano je tudi, da takšen način dopusta prinese večjo lojalnost zaposlenih, večjo odgovornost do dela ter nenazadnje tudi sodelavcev. Če pogledam pod črto, je bila to za nas vsekakor prava odločitev, za katero bi se odločil še enkrat.« V podjetju sicer že vrsto let sledijo tudi smernicam certifikata Družini prijazno podjetje – bili so eno od prvih podjetij, ki so uvedla polni certifikat, tako da zaposlenim omogočajo fleksibilni delovni čas, delo od doma, plačan dopust za prvi dan vrtca in prvi šolski dan prve triade osnovne šole, v primeru pomanjkanja varstva pa lahko starši otroke pripeljejo tudi na delovno mesto.

Optiweb: vsak ima svoj mini budget za izobraževanje