Medgeneracijsko sodelovanje v podjetju je lahko nagrajeno s priznanjem MEGA

Delodajalci, ki ste v letu 2021 aktivno spodbujali sožitje različnih generacij delavcev ter uvajali dobre prakse medgeneracijskega sodelovanja v poslovne procese, prijavite se na natečaj za priznanja MEGA 2022. Prijavo lahko oddate do 4. februarja 2022.

Natečaj za priznanja MEGA 2022 je namenjen delodajalcem z dobrimi praksami medgeneracijskega sodelovanja v delovnem okolju. Natečaj poteka pod okriljem projekta Vsi zmagujemo, ko sodelujemo, ki ga sofinancirata Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti ter Evropski socialni sklad.


Enakost, raznolikost in vključenost so čedalje pomembnejše teme na agendi delodajalcev. V delovnih okoljih se srečujejo različne generacije delavcev, nadaljuje se trend digitalizacije, dodatno pa se tako delavci kot delodajalci od začetka epidemije covida-19 soočajo s spremembami v delovnih procesih in širše. V teh razmerah se kaže pomembnost medsebojne komunikacije in nujnost spodbujanja medgeneracijskega sodelovanja sodelavcev.

Priznanje MEGA je zasnovano kot priznanje za dobre prakse delodajalcev na področju medgeneracijskega sodelovanja v delovnem okolju. Natečaj je namenjen delodajalcem, ki se zavedajo, da sodelovanje različnih generacij prispeva k dinamičnemu in konkurenčnemu delovnemu okolju.

Ob razpisu minister za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Janez Cigler Kralj izpostavlja, da je spodbujanje odzivnega in vključujočega trga dela ena od njegovih prioritet. Poudarja, da je natečaj lepa priložnost, da delodajalci predstavijo dobre prakse, kar prispeva k večji ozaveščenosti o medgeneracijskem sodelovanju in vseživljenjskem učenju, kar je ključno za prehod v trajnejše gospodarstvo.

Na natečaju lahko sodelujejo vsa podjetja oz. organizacije iz gospodarstva, javnega in nevladnega sektorja, v katerih so v letu 2021 spodbujali sodelovanje različnih generacij sodelavcev ter uvajali dobre prakse medgeneracijskega sodelovanja v poslovne procese. Sodelovanje na natečaju je brezplačno, delodajalci le izpolnite prijavna obrazca na spletnem mestu https://sodelovalnica.si/natecaj/, in ju do 4. februarja 2022 skupaj s prilogami pošljete na e-naslov: natecaj-mega@sodelovalnica.si.

Prijave bo pregledala strokovna komisija, ki ji predseduje dr. Andrej Kohont s Katedre za razvoj in menedžment organizacij in človeških virov na Fakulteti za družbene vede Univerze v Ljubljani: »Spodbujanje medgeneracijskega sodelovanja delodajalci vključujejo v širši okvir menedžmenta človeških virov, predvsem pod okrilje spodbujanja enakosti, raznolikosti in vključenosti. Delodajalci z dobrimi praksami medgeneracijskega sodelovanja, vabimo vas, da predstavite svoje aktivnosti in z njimi navdihnete še druga podjetja in organizacije. S tem prispevate k izmenjavi kadrovskega znanja in izkušenj ter sooblikujete prijaznejše delovno okolje z višjimi standardi za zaposlene.«

S sodelovanjem na natečaju se prijavitelji potegujejo za dve različici priznanj: priznanje MEGA navdih za dobro prakso medgeneracijskega sodelovanja v delovnem okolju in posebno priznanje MEGA pospešek za izjemne dosežke v medgeneracijskih aktivnostih, povezovanju in sodelovanju v delovnem okolju. Priznanja bodo podeljena na #loveHR Summit 2022 v četrtek, 7. aprila 2022.