RAZVOJ TALENTOV JE DRUŽBENA ODGOVORNOST

MAG. EDITA KRAJNOVIĆ, direktorica družbe Mediade in sopobudnica projekta Inženirke in inženirji bomo

Facebook
LinkedIn

Tehnologija, gospodarstvo in družba se danes razvijajo tako hitro, da je razvoj nemogoče sproti spravljati v šolske učbenike. Poznavajoč potrebe podjetij z družbeno-odgovornim projektom Inženirke in inženirji bomo! srednješolce po Sloveniji navdušujemo, ne samo za inženirske poklice, ampak tudi za inovativnost in vseživljenjsko učenje. Da jim bodo nekoč pri tem, kar bodo delali, žarele oči. 

Na Gimnaziji Celje po dogodku s kotičkom očesa opazim dijakinji. Nisem prepričana, ali želita informacijo ali koga čakata.  Nato ena od njiju zbere pogum in pristopi z dilemo: »Matematika in fizika mi gresta zlahka. Zgodovina mi je zahtevnejša, a me zelo zanima. Kaj od tega je torej bolje, da grem študirat?«

Četudi z dogodki Ne teslo, Tesla bom, ki potekajo v okviru projekta Inženirke in inženirji bomo! mlade navdušujemo za inženirstvo, tehniko, naravoslovje in inovativnost, vem, da mladenki ne smem ponuditi odgovora. Do njega mora priti sama. Z raziskovanjem trojega in ugotavljanjem preseka med tem, kaj jo veseli, v čem je dobra in kaj okolje potrebuje, se bo (zase) odločila prav. Lahko pa ji predstavim in to tudi storim, kakšne možnosti bo imela, če izbere katerega od STEM študijev (angl. science, technology, engineering, mathematics), za kar je nedvomno nadarjena.