Slovenijo je pred kratkim popestril obisk predsednika mednarodne Toastmasters International organizacije Richarda E. Pecka. Mesece pred njegovo inavguracijo je bilo pričakovati precej običajno nadaljevanje utečene prakse vodenja mreže mednarodno povezanih klubov, ki kot neprofitna organizacija pomaga posameznikom, da razvijajo svoje vodstvene in govorniške veščine. Pandemija je delo klubov prestavila na splet in odprla se je priložnost za svetovno turnejo, na kateri bo predsednik obiskal 146 klubov v 145 državah sveta. Richard E. Peck pravi, da gre za enkratno priložnost, ko geografija nič več ne predstavlja ovire v povezovanju ljudi.

Richard E. Peck je inženir elektrotehnike in MBA, ki je svoje življenje posvetil mednarodnemu poslovanju in kulturi. Peck je profesionalni voznik pospeševalnega dirkalnika, predvsem pa voditelj z izjemnim občutkom za ljudi. Pravi, da se je tega občutka priučil tako, da se je pred 14. leti začel učiti veščin govorništva.

Pravite, da veliko voditeljev govori, le redkokateri pa zna komunicirati. Kakšna je po vašem mnenju razlika med govorcem in komunikatorjem?

Ja. res je. Vsi poznamo veliko ljudi, ki veliko govorijo, kajne? Voditelji, ki govore, se ne povežejo z ljudmi. Ne znajo ustvariti pristnega stika. Ker ne razumejo, ne slišijo ljudi, ki jih vodijo, tudi ne morejo pristno komunicirati. Ko poslušate zgodbe, ki jih ljudje pripovedujejo, lahko že iz govorice telesa sklepate o tem, ali je zgodba resnična, ali ne.

Mentorji in povratna informacija so ključni za razvoj voditeljskih veščin.

Ko sem se pridružil organizaciji Toastmasters pred več leti, sem bil tudi sam govorec, nisem pa bil komunikator. Sam sem elektroinženir in pogosto se inženirji hecamo med seboj, da se dva elektroinženirja odlično razumeta med sabo, z drugimi pa zelo slabo. Meni osebno so veščine govorništva pomagale postati boljši opazovalec, sam sem začel bolj točno dojemati, kaj sploh komuniciram, katere besede uporabljam in zakaj, kaj komuniciram s telesom in kaj z obrazno mimiko in tako naprej. Človek, ki razume različne ravni komuniciranja, je komunikator. V tem je razlika. Veste, lahko ste dober komunikator, pa niste voditelj. Če pa želite biti odličen voditelj, je nujno, da ste hkrati odličen komunikator.

Pravite, da so vas veščine govorništva spremenile. Omenili ste pravo metamorfozo. O kakšni spremembi dejansko govorite?