SI NA VSE PRETEGE PRIZADEVATE, DA SE V TIMU NE BI SKREGALI

Članek je objavljen v reviji februar/marec 2020

SIMONA ROŠKAR, trenerka za spodbujanje kreativnosti po modelu 12 dejavnikov, Kreativna komunikacija

Facebook
LinkedIn

Narobe! Konstruktiven konflikt je nujna veščina, če si člani tima zaupajo, a je hkrati zelo rušilen, če v timih vlada veliko pomanjkanje zaupanja in ranljivosti.

Večina inovacij je nastala kot rezultat timskega dela. Razlog za to je zelo preprost. Večina izzivov je danes prezapletenih, da bi jih posameznik obvladoval in poznal do popolnosti ter se jih lotil popolnoma sam. Cel tim strokovnjakov je potrebnih, če želite poslati raketo v vesolje. Če vam morajo zamenjati srce, potrebujete tim usposobljenih kardiologov in zdravniškega osebja. Za prodajo novih izdelkov in storitev lahko poskrbijo le dobro uigrani timi. Ko boste prihodnjič v dveh minutah postreženi s hamburgerjem, se (vsaj v mislih) zahvalite timu. Vi in jaz nisva popolna. A svetla izjema obstaja. Tim. Popolnost je dosegljiva le timom, ki povezujejo raznoliko, a dopolnjujoče znanje in veščine, da bi jih rezultati ponesli dalje. Poznan afriški pregovor pravi, če želimo iti hitreje, pojdimo sami, če želimo iti daleč, pojdimo skupaj.

Smo se morda rodili kot timski igralci? Nikakor ne. Da se vanje razvijemo, je potreben čas, veščina in čustvena predanost, da bi se sestajali, dogovarjali, oblikovali rešitve, ki nas sčasoma privedejo do rezultatov. Tako kot je družina v našem domačem okolju, so timi v službi najbolj osnovna družbena celica, ki zadovoljuje človekovo potrebo po pripadnosti. Članstvo v timu pomeni, da smo sposobni dajati drugim in sprejemati od drugih.4 Če bi kdaj iskali dobrega člana tima, ima idealen član tima tri ključne vrline. Če torej želimo v svojo delovno sredino sprejeti timskega delavca, bi veljalo preveriti, kako je z njegovo skromnostjo in ponižnostjo. Pri teh lastnostih ne gre za to, da sebe postavlja na zadnje mesto, temveč, da ne razmišlja le o sebi, ampak tudi drugih. Ali je lačen novih izzivov, ko se starih naveliča? In kako čustveno razgledan je? Čuti energijo okolice in zna