STRATEŠKI PROGRAM ZA ZADRŽANJE KLJUČNIH KADROV IN DVIG PRIPADNOSTI ZAPOSLENIH

NATAŠA BAZJAK CRISTINI, DIPL. EKONOMISTKA; REGIONALNA HR DIREKTORICA IN STAREJŠA HR POSLOVNA PARTNERKA V ATLANTIC GRUPI, Z IZKUŠNJAMI V PROCESIH INTEGRACIJ OZIROMA ZDRUŽENJIH TER VODENJU RAZLIČNIH KULTUR.

Facebook
LinkedIn

Pred začetkom branja naslednjih vrstic si najprej v misli prikličite vašega ključnega sodelavca. Sodelavca, na katerega se lahko zanesete, ki bo naloge opravil zanesljivo, samostojno in profesionalno, vanj ste vložili kar nekaj energije, znanja, sredstev …

Vir: Unsplash

In sedaj si zamislite, da vam jutri taisti sodelavec sporoči, da odhaja h konkurenci. Ali ste pripravljeni na to? Ali ste res naredili vse potrebno, da bi ostal? Kdaj ste se nazadnje na odkrit način pogovorili o stvareh, ki ga v podjetju motivirajo oziroma demotivirajo? Ste ga kdaj vprašali, o čem razmišlja, ko se vozi v službo, ste bili prepričani, da ne razmišlja zares o odhodu?

Naštela bi lahko kar nekaj podobnih vprašanj. Dejstvo je, da na tem področju ne delamo dovolj, ne delamo sistematično ter da se težave zavemo šele takrat, ko je že prepozno.

V nadaljevanju bom opisala, kako smo se tega procesa lotili v Atlantic Grupi.

Glede na pozitivne trende na trgu dela in splošno gospodarsko rast v zadnjih letih smo zaznali vse večje tveganje, da bo tudi znotraj naše sredine vse več neželenih odhodov zaposlenih. Obenem smo na podlagi uspešnosti poslovanja in vse konkretnejšega vlaganja v kadre zaznali tudi, da naši zaposleni postajajo tarče drugih podjetij. To nas je vodilo v odločitev, da oblikujemo strateški program, s pomočjo katerega bomo zadržali naše najboljše zaposlene, saj bomo le tako lahko dolgoročno vzdrževali visoko zmogljivost, angažiranost in produktivnost. Pričakujemo pa tudi, da bo program zadržanja pozitivno vplival na privabljanje talentov s trga dela.