Javno nastopanje je lahko velik stres, ali pa velik užitek. Nimate veliko izkušenj z javnim govornim nastopanjem? Želite svojo naslednjo predstavitev izpeljati vrhunsko? Za vas imamo nekaj nasvetov, kako!

Za začetek …

Vaša predstavitev mora imeti tri glavne dele.

Uvod, ki vključuje pozdrav, predstavitev sebe (ime in priimek, delovno mesto ipd.), predstavitev teme. Je zanimiv, kratek in pritegne poslušalce.

Jedro zajema vse bistvene podatke. Je najbolj obširno in zajema med 80– 90 % celotne predstavitve. Imate na voljo zelo malo časa? Predstavite bistvene podatke.

Zaključek lahko vsebuje vaše mnenje, zanimivost ali misel o osrednji temi in zahvalo.

Bodite pozorni na to, ko sestavljate besedilo in predstavitev.

Ura teče, nič ne reče …

Ko stojimo pred množico ljudi in predstavljamo svoj projekt, čas teče drugače. Nekaterim astronomsko hitro, drugim pa zelo počasi. Zelo pomembno pa je, da upoštevate časovne omejitve. Odlično predstavitev lahko naredite v 3 minutah ali v pol ure. Pomembno je, da znate organizirati besedilo, vanj vključiti bistvene informacije in projekt predstaviti tako, da bodo poslušalci razumeli, za kaj gre. Če imate na voljo le 5 minut, vi imate pa daljše besedilo, boste na neki točki začeli hiteti in izpuščati stvari ali pa vas bodo prekinili in projekta ne boste mogli predstaviti do konca – bodo v tem primeru poslušalci res razumeli, o čem govorite? Jih boste s svojim govorom prepričali? Ne. Zato je pomembno, da svoj nastop vadite in se ob tem štopate. Dan ali dva prej na pamet in spontano predstavite projekt sodelavcu, družini ali pa sami sebi v pisarni in se štopajte s telefonom. Idealno je, da je vaša predstavitev malo krajša od željenega časa, da imajo poslušalci tudi čas za vprašanja.

predstavitev sebe

Predstavitev? Predstavitev!

Priporočljivo je, da da vaša predstavitev ni le ustna, ampak tudi vizualna – saj veste, ljudje si zapomnijo 10 % vsebine, ki jo slišijo, 20 % vsebine, ki jo preberejo, in 80 % vsebine, ki jo vidijo.

Zato se potrudite pri izdelavi predstavitve.

Kako naj izgleda predstavitev?

Predstavitev ni namenjana temu, da vanjo kopirate svoje besedilo. Vi veste o čem govorite, zato naj bo predstavitev le vaš pripomoček, da vsebino poveste v željenem vrstnem redu, in opomnik, da česa ne izpustite. Iz predstavitve ne berete.

Vsebuje naj: ključne besede in beseden zveze (in ne celih povedi in dolgih besedil!), zanimive slike, ki bodo podprle vaš govor, infografike (z njimi na hiter in preprost način prikazale zahtevnejše koncepte, statistike …), videoposnetek (če imate zanj čas!), dovolj velike črke in berljivo pisavo, primerne barve (ozadje in črke naj bodo kontrastne), ne preveč animacijskih prehodov in ostalih popestritev (poudarek naj bo na vsebini).

Kaj pa govor?

Kako boste podali informacije, je tisto, kar bo navdušilo ali razočaralo poslušalce in se jim usedlo v spomin.

Vaš govor naj bo glasen, razločen in ne prehiter – vaš namen je, da vas publika razume. Med predstavitvijo vzpostavljajte očesni stik s poslušalci, saj bodo tako imeli občutek, da razlagate direktno njim – tako z njimi vzpostavite osebno vez. Ne glejte v tla ali v strop in med govorom ne uporabljajte preveč mašil (mmm, aa, pač, v bistvu), saj so za poslušalce moteča.

In ne pozabite – ne prihajamo vsi iz vaše regije, torej ne razumemo vsi vašega narečja ali internih izrazov v vašem podjetju. Za vaš nastop je primeren knjižni jezik ali knjižni pogovorni jezik – to je bolj sproščena različica knjižnega jezika, ki dovoljuje manjše odmike od slovenske knjižne norme.

Trik

Če ste nervozni oziroma vam je očesni stik s poslušalci zoprn, svoj pogled usmerite direktno v linijo nad glavo publike na koncu dvorane. Tako bo imelo vaše občinstvo še vedno občutek, da jih gledate.

Pika na i

Če v svojo predstavitev vpeljete še kanček humorja, občinstvu postavite kakšno retorično vprašanje (vprašanje, ki ne pričakuje odgovora, saj je le ta jasen), jih pozovete k akciji ali vzbudite poslušalčeva čustva, pa vam vrhunski nastop, ki se ga bodo poslušalci zapomnili, ne uide!

predstavitev sebe

Kako najbolje predstavim sebe med javnim nastopom?

Poudarite ključne vidike vašega življenjepisa, osredotočite se na relevantne izkušnje in jasno izrazite svoje strokovne kompetence. Dodajte osebno noto, ki jo povežete s predstavljeno temo, s tem pa ustvarite bolj povezano in pristno predstavitev.

Kako premagati nervozo med javnim nastopanjem?

Premagovanje nervoze zahteva vadbo in samozavest. Sprostitev diha, vadba govora pred ogledalom in poznavanje vsebine so ključnega pomena za uspešno predstavitev