VODENJE PODJETJA JE ODGOVORNOST VSEH

Jorge Silva je eden izmed štirih soustanoviteljev argentinskega podjetja 10Pines, ki se ukvarja z razvojem programske opreme. Po svetu so prepoznani ne samo zaradi izjemno tehnično dovršenih produktov, ampak tudi zaradi načina vodenja in organizacije podjetja.

Nina Pozderec: intervju z jorge silvo

Facebook
LinkedIn

Podjetje je namreč popolnoma samovodeno in nima oddelkov, kot so HR, marketing, prodaja, ampak je organizirano v mrežo med seboj povezanih multi- disciplinarnih timov. Vodenje podjetja je odgovornost vseh članov podjetja.

Z Jorge Silva smo se pogovarjali o organizaciji podjetja 10Pines, izzivih in težavah, hkrati pa tudi o nepričakovanih pozitivnih posledicah drugačnega načina dela.

Jorge, najprej najlepša hvala za vaš čas. Lahko za začetek poveste, zakaj ste se odločili, da bo vaše podjetje samovodeno?

Podjetje smo ustanovili leta 2009 z namenom, da ustvarimo delovno okolje, kjer se v prvi vrsti dobro počutimo. Skupaj z Alejandra Alfonso, Emilio Gutter in Hernan Wilkinson smo tako ustanovili podjetje 10Pines. Vsi smo razvijalci in zagovorniki agilnega načina dela in bili smo tudi del prvega večjega gibanja za agilnost v Argentini. Zato smo si želeli, da tudi svoje podjetje vodimo po načelih agilnosti in bolj osredotočeno na ljudi. Na začetku res nismo vedeli, kako naj se tega lotimo, kako naj načela agilnega dela preslikamo v vodenje podjetja, dokler nismo naleteli na knjigo Maverick (op. avtor Ricardo Semler). Knjiga nam je bila in nam je še vedno velik navdih, saj so vse ideje, ki smo jih imeli, bile implementirane v podjetje Semco. Tako smo počasi dobili občutek, da vemo, kako moramo začeti. Knjigo Maverick smo si vzeli za svojo »Biblijo« in v podjetje počasi začeli implementirati ideje iz knjige ter jih prilagodili na našo situacijo.

Trenutno teče dvanajsto leto od ustanovitve in nas je že skoraj 100. Imamo stranke v Južni Ameriki in v ZDA (tam ustvarimo 60 % prometa). Kar nas še posebej ločuje od ostalih podjetij v IT industriji, je naša fluktuacija zaposlenih, ki znaša 5 %, medtem ko je povprečje za našo industrijo v naši regiji med 25 % in 30 %.