VSE, KAR DELAMO, DELAJMO S STRASTJO

Danijela Brečko, Sofos, Inštitut za izobraževalni management
Maj Dobnik, Gimnazija Antona Aškerca

Facebook
LinkedIn

Kaj je pomembnejše pri vodenju, strast ali razum? In kdo premore več strasti in kdo več razuma? So to ženske, so to moški, so to starejši, so to mlajši? Ni lahko podati enoznačnih odgovorov. Obstajajo velike in majhne skrivnosti učinkovitega vodenja in sodelovanja v timih, o čemer smo se pogovarjali z Matejem Potokarjem, generalnim direktorjem Microsoft oddelka za storitve in pomoč uporabnikom (CSS) za Zahodno Evropo.

Vir: Unsplash

Na uho mi je prišlo, da v podjetju Microsoft slovite po učinkovitih in uravnoteženih timih. Kakšen je pravzaprav uravnotežen tim?

Definicija uravnoteženega tima je lahko zelo kompleksna, lahko pa tudi zelo enostavna. Uravnoteženost s tujko imenujemo diverzifikacija. To pa ne pomeni le uravnoteženosti po spolu, temveč tudi po starosti, sposobnostih, narodnosti ..., kot tudi daje poudarek na to, da se v timu znajdejo tudi hendikepirane osebe, recimo invalidi. Tovrstno obliko diverzifikacije sem tudi sam doživel, zlasti v ZDA, saj sem delal v takih skupinah in me je ravno ta raznolikost izjemno obogatila. V Evropi pa se uravnoteženost timov zelo hitro spelje na diskusijo o tem, ali je v timih zastopanih dovolj žensk in tako spol predstavlja skorajda edino obliko diverzifikacije. V tehnoloških podjetjih, kot je Microsoft, skušamo ozavestiti, da so v timih pomembni tako moški kot ženske, še zlasti zato, ker je v takih podjetjih velik izziv privabiti ženske. Če pogledamo naš izobraževalni sistem, vidimo v tem segmentu predvsem moško populacijo. Izkušnje, ki jih imamo, pa kažejo na to, da so dekleta, ki se odločijo za študij za tehnološke poklice in potem tudi za grajenje profesionalne kariere, izjemno kakovosten kader.