ZA USPEH MLADEGA START-UPA, PA TUDI ŽE UVELJAVLJENEGA PODJETJA JE KLJUČNA EKIPA!

ALENKA ŽUMBAR KLOPČIČ, UREDNICA ENERGETIKE.NET - WWW.ENERGETIKA.NET, WWW.ENERGETIKA.NET/SEE

Facebook
LinkedIn

Tehnologija je tu, da nam olajša življenje. Potem se vprašamo, zakaj potem še več in hitreje delamo? Ker lahko. Sami smo stopili v tekmo s časom in tehnologija nam omogoča, da smo vsak dan hitrejši.

V dobi brstečega ekosistema start-upov, za katerega napovedujejo, da bo že v bližnji prihodnosti zaposloval glavnino kadrov, a se po drugi strani veliko start-upov srečuje z izzivom, kako z omejenimi resursi posvetiti ustrezno mero pozornosti prav kadrovanju, smo se o povezljivosti teh dveh področij pogovarjali z izvršno direktorico ABC pospeševalnika Urško Jež.

Pri tem je treba omeniti, da je za ABC pospeševalnikom že sedem pospeševalniških programov, skozi katere so spravili več kot 90 zagonskih podjetij. No, in eden čisto svežih poslovnih izzivov naše sogovornice je tudi – verjetno zanimivo prav za kadrovike – t. i. 'Global Talent Advantage'. Več pa v nadaljevanju …

Pri svojem delu se srečujete z ljudmi, ki so ne le polni idej, ampak so tudi zagnani pri njihovem uresničevanju, drži? Kako prepoznate, kateri start-up (zagonsko podjetje) ima res tisto, kar je potrebno za njegov uspeh in kako ga ločite od start-upa, ki mu ta 'bistvena sestavina' manjka?

Popolnoma drži. Delam v okolju, ki je prežet z idejami, možnostmi, entuziazmom in izjemnimi ljudmi. Predvsem je za uspeh, tako mladega start-upa kot tudi že uveljavljenega podjetja, ključna ekipa. Vsekakor je pomemben inovativen produkt, vendar če ga ne bo razvijala izjemna, povezana ekipa, ne bo ugledal luči sveta. Pomembno je, da ima ekipa enako vizijo, enake cilje in da si deli enake vrednote. Običajno to prepoznamo že v uvodnih razgovorih. Seveda pa, ker govorimo o karakternih lastnostih posameznikov, ki tvorijo ekipo, z rastjo start-upa, stresom, ki ga le-ta prinaša, ekipa pokaže svoje prave zmožnosti. V fazi intenzivne rasti se tako dostikrat posamezniki tudi izločijo. Pogosto nas vprašajo, ali je bil stres preveč za nekoga oziroma, kaj so bila nesoglasja med člani. Dejansko se večkrat zgodi, da se poti ločijo zaradi različnih pričakovanj, kako naj bo videti skupna prihodnost. Ne smemo zanemariti tudi dejstva, da govorimo pretežno o mladih ekipah, ki pogosto še nimajo drugih delovnih izkušenj in zato se te menjave morda zdijo hujše, kot v resnici so. Pomembno je, da ekipa sproti iskreno komunicira, da se lahko že ob nastanku nesoglasij poiščejo ustrezne rešitve.