ZAKAJ HOČEM ZAMENJATI ZAPOSLITEV?

UREDNIŠKI ODBOR REVIJE HR&M

Facebook
LinkedIn

Ena od močnejših trditev je, da ljudje zapuščajo svoje nadrejene, ne pa podjetij. Druga pa je, da so ljudje v zdravih kulturah bolj motivirani in pripadni.

Pomembno je vedeti, kaj naše zaposlene dela pripadne.

Držita obe trditvi, to je gotovo. Pa vendar ne gre zanemariti posameznika, saj ima vsak sodelavec svoj motiv in tudi svoje potrebe. Ko oblikujemo programe zadržanja, običajno pripravimo »paket«, le redko kdo pa pomisli, da bi se usedel z vsakim človekom posebej in ga vprašal, kaj je tisto, kar bi zares cenil.

Pomembno je namreč vedeti, kaj naše zaposlene dela pripadne, preden moramo uporabiti instrumente zadržanja. Te podjetja običajno uporabljajo takrat, ko obstaja resno tveganje, da bodo ljudje začeli odhajati.

Tokrat smo pripravili kratko anketo o tem, zakaj ljudje radi hodijo v službo, kaj jim daje občutek pripadnosti ter kaj bi bil vzrok za zamenjavo službe. Raznolikost poklicev, vrst organizacije ter starosti sogovornikov ni povzročila zares velikih razlik, prikazani odgovori pa so vseeno zelo zanimivi.

Marko, 22 let,

zaposlen v zasebnem podjetju, ki se ukvarja s tehnologijo blockchain.

1. Zakaj radi hodite v (svojo trenutno) službo in kaj vas na delovnem mestu dolgoročno najbolj motivira?

Službe se veselim predvsem zaradi mentorstva in konstantnega učenja. Pomaga tudi start-up atmosfera in dopuščanje odhodov in prihodov ob katerikoli uri.

Dolgoročno motivacijo čutim predvsem v tem, da mi vodje zaupajo in mi dodeljujejo vedno več odgovornosti. Občutek lastništva nad delom sistema, ki si ga spisal, je zelo pomemben za osebno zadovoljstvo in čustveno navezanost na delovanje tega sistema. Mislim, da takšna navezanost na opravljeno delo naredi razliko med zadovoljnimi in motiviranimi delavci, ki hodijo v službo zato, da naredijo čim več, in tistimi, ki ne čutijo osebnega stika s svojim delom ali delovnim mestom in hodijo v službo preživet dolgočasnih 8 ur.

2. Kaj bi se moralo zgoditi, da bi zamenjali svojo trenutno službo oziroma kaj bi vas prepričalo v menjavo, če o njej danes ne razmišljate.

Svoje trenutne službe ne bi zamenjal. V letošnjem letu moram opraviti še en izpit na fakulteti in napisati diplomsko nalogo. Potem pa bi rad šel na potovanje, vsaj za en mesec. Verjetno dlje. Mislim, da delodajalci ne bi bili navdušeni, če bi to povedal na intervjuju za zaposlitev. Tudi v trenutni službi ne vem, kako bodo odreagirali na to. Ampak s to situacijo se bom obremenjeval, ko pridem do nje.