Ob dejstvu, da je prostih delovnih mest več kot potencialnih ljudi za zaposlitev, je jasno, da sta se vloga zaposlitve in sam selekcijski postopek zelo spremenila. Še posebej v IT svetu.

Od tega, da je bil delodajalec tisti, ki je dobil par sto prijav na delovno mesto in je lahko izbiral najboljšega med najboljšimi, se zdaj pogosto soočamo s situacijo, da prijav preprosto ni in da smo lahko hvaležni, če imamo sploh možnost izbire (malenkost karikirano). Kljub situaciji na trgu pa se marsikatero podjetje situaciji ni prilagodilo in kader še vedno iščejo na enak način kot takrat, ko je bilo prijav v izobilju. V Optiwebu se od začetka delovanja trudimo, da bi bilo sodelovanje z nami drugačno. Pa naj si gre za zaposlenega, stranko ali potencialnega zaposlenega. Ne želimo zgolj, da je kandidat deležen selekcijskega postopka, temveč, da je to zanj izkušnja. Pozitivna izkušnja, ki ga, poleg vsega ostalega, prepriča v to, da smo pravi zanj. Zato smo tudi v selekcijskem procesu razvili kar nekaj dobrih praks, ki prinašajo dobre rezultate in zaradi katerih verjamemo, da iskanje in zaposlovanje ni tako trd oreh, kot bi sicer lahko bil.

Prepričanja, v katera verjamemo, ko gre za iskanje in selekcijo:

Zgornje alineje so naše vodilo, ki pa so nas pripeljale do številnih dobrih praks. Katere so tiste, ki se nam res dobro obnesejo in smo nanje upravičeno ponosni?

Najbolj pomembna stvar je, da med selekcijskim postopkom uskladimo pričakovanja, da ima kandidat (ali pa, da je sposoben razviti), kar pričakujemo mi in da na drugi strani tudi mi ponujamo tisto, kar kandidat išče. In to v najširšem smislu - glede vsebine dela, načina dela, plače, drugih ugodnosti itn.

Selekcijski postopek s koraki, ki prinašajo dodano vrednost

Selekcijski postopek je lahko zelo zamuden, tako za kandidata kot tudi za delodajalca. Kar nekaj časa smo namenili temu, da smo selekcijski postopek izpilili in izluščili korake, ki res prinašajo dodano vrednost, tako za nas kot za kandidate. Selekcijski postopki se sicer nekoliko razlikujejo med delovnimi mesti, po večini pa velja:

Jasna pričakovanja na obeh straneh

Najbolj pomembna stvar je, da med selekcijskim postopkom uskladimo pričakovanja, da ima kandidat (ali pa, da je sposoben razviti), kar pričakujemo mi in da na drugi strani tudi mi ponujamo tisto, kar kandidat išče. In to v najširšem smislu - glede vsebine dela, načina dela, plače, drugih ugodnosti itn. In najbolj preprosta praksa, ki nas do tega pripelje, je, da jasno, transparentno in iskreno komuniciramo. Na kakšen način to dosežemo?

Ob upoštevanju vsega navedenega smo lahko na koncu precej prepričani, da je kandidat, ki ga sprejemamo v svojo sredino, ustrezen za nas in da tudi mi lahko ponudimo ustrezno okolje zanj.

Glavni cilj selekcije je jasen - najti ustreznega sodelavca za odprto delovno mesto. Če pa lahko ob tem ustvarimo še okolje, kjer se vsi počutimo prijetno, pa je uspeh na koncu dvojen.