Pogovarjali smo se z Evo Cvelbar Primožič, kadrovsko managerko leta 2018. V pogovoru nam je razkrila svoj pogled na svoje delo, kadrovsko pozicijo in prihodnost vloge kadrovika v podjetjih.

Ob razglasitvi ste prejeli ogromno čestitk in lepih želja. Naj vam tudi mi zastavimo vprašanje, ki ste ga verjetno v teh dneh slišali pogosto. Kako ste se ob tem počutili in kaj ta nagrada za vas pomeni?Priznanje oz. nagrado, ki sem jo prejela, spoštujem in se zavedam, da mi prinaša novo ter dodatno odgovornost. Pomeni mi tudi potrditev, da z mojo ekipo delamo vrhunsko in imamo zastavljene vsebinsko odlične projekte. Upam si trditi, da so v slovenskem merilu na zelo visoki strokovni ravni.

Je pa to priznanje tudi vodstvu koncerna Kolektor, ker nam pušča proste roke in svobodo, da lahko stalno ustvarjamo nove stvari, nove zamisli ter nove projekte. S tem nam potrjuje, da nas ima za enakovrednega partnerja, kar je danes v številnih organizacijah redkost. Z ekipo pa poskušamo to svobodo vračati nazaj z odgovornim delom in stalnim razvojem našega strokovnega področja.

V največji ponos pa mi je, da je stroka s podeljenim priznanjem prepoznala dodano vrednost, ki jo ustvarjamo z našim strokovnim delom na kadrovskem področju. Na to sem zelo ponosna in o tem pričajo tudi številni vsebinsko odlični projekti. Gre za projekte, ki temeljijo na razvoju naših zaposlenih in za katere smo v preteklosti prejeli že kar nekaj nagrad.

Nagrada pa mi za prihodnost predstavlja dodatno spodbudo, motivacijo in izziv, da bomo delali še boljše kot do sedaj.

Kot prejemnica naziva Kadrovska managerka leta 2018 ste dobili priznanje, da vaše delo opravljate dobro in ste pri tem uspešni. Vas lahko vprašam, katere lastnosti menite, da mora imeti dober kadrovik? Katere vrednote zasledujete vi pri svojem delu?

Dober kadrovik mora v prvi vrsti imeti jasno postavljeno vizijo in cilje. Ti ne smejo biti napisane samo na listu papirja, temveč jih mora imeti zapisane v srcu. In če jih ima, bo našel tisto notranjo motivacijo, moč in vztrajnost, da jih bo dosegel. Ko prideš do tega spoznanja, ne vidiš več ovir in problemov, temveč ostanejo samo izzivi in priložnosti.

Pri svojem delu pa mora dober kadrovik izkazovati tudi inovativnost in iskati vedno nove in boljše poti, kako biti še boljši. Pri tem pa se ne smemo bati napak. Kako že pravijo »na lastnih napakah se učimo«. In res je tako. Ko delaš napake, se s tem učiš, razvijaš in postajaš vedno boljši. Moj moto je, da večino svojega časa poskušaj delati tiste stvari, ki spreminjajo svet. Mogoče se to sliši iluzorno, vendar samo na tak način vem in verjamem, da delamo dodano vrednost. Vse je mogoče in z vztrajnostjo je mogoče doseči tudi nepričakovano. Nemogoče je zame samo izgovor.

Seveda pa ne smemo pozabiti v prvi vrsti biti človek. Človek z veliko začetnico. Samo na tak način si lahko uspešen vodja. Vodenje z zgledom pa je moje ključno vodilo. Pri tem vedno poskušam prepletati znanje, izkušnje, pogum, strast in na koncu seveda tudi srce.