Na nedavni delavnici "Konji: učitelji odnosov, voditeljstva in umirjanja", ki smo jo v sklopu HR&M zajtrkov izvedli skupaj z Zavodom Nazaj na konja in kadrovsko strokovnjakinjo Željko Modrej, smo skozi opazovanje črede konjev raziskovali ključne vrednote sodelovanja v ekipi ter odkrivali, kako te vrednote vplivajo na timsko delo, cilje in hierarhijo. Delavnica je ponudila edinstven vpogled v povezovanje vedenja konjev in črede z delovanjem ekip v delovnih okoljih.

Delavnico smo v sklopu HR&M zajtrkov izvedli v sodelovanju z Zavodom Nazaj na konja in Željko Modrej:

Metka Demšar Goljevšček je pedagoginja in sociologinja kulture, ki je svoje strokovne veščine združila z ljubeznijo do konj. Posvetila se je vseživljenjskemu učenju v naravi in je soustanoviteljica ter strokovna vodja nevladne organizacije Nazaj na konja. Metka razvija in vodi izobraževalne ter terapevtske programe s pomočjo konj, prav tako pa koordinira centre za družine Objem. 

Željka Modrej ima 15 let izkušenj kot vodja kadrovskih služb, trenutno pa vodi podjetje, specializirano za transformacijo organizacijske kulture. Njena strast in navdih so konji, s katerimi je povezana že od otroštva. S svojim konjem, ki ji služi kot učitelj in terapevt, raziskuje terapevtsko delo s konji, s posebnim poudarkom na podpori ljudem z izgorelostjo. Prepričana je, da konji pomagajo ljudem ponovno najti notranjo celovitost in zadovoljstvo, še posebej v časih naraščajočega delovnega pritiska in stresa. 

Prvi del: Vrednote sodelovanja v ekipi

Opazovanje črede konjev nam je razkrilo, kako pomembni so dobri odnosi, veselje, povezanost, sprejemanje, skromnost in razumevanje. Ugotovili smo, da vodje igrajo ključno vlogo pri držanju celote skupaj, saj morajo znati utemeljiti odločitve in predati odgovornost. Dober vodja zaupa svoji ekipi in ve, da mu ni treba vsega vedeti, saj je prednost v tem, da zna predati naloge in zaupa v svoje sodelavce.

Opazili smo tudi, da dinamika v timih ni vedno enaka – nekaterim posameznikom ustreza delo v skupini, medtem ko se drugi raje držijo zase. Ta fleksibilnost in prilagajanje na spremembe, kot so prihodi in odhodi članov ekipe, so bistveni za uspešno timsko delo.

Ključni elementi timskega dela

Za učinkovito timsko delo so ključni razumevanje, sprejemanje, varnost in zaupanje, pri čemer je zaupanje najpomembnejše. Konflikti so lahko zelo pozitivni, če se ljudje počutijo varne, da lahko izrazijo svoja mnenja in so slišani.

Drugi del: Odnosi, cilji in hierarhija v ekipah

V drugem delu delavnice smo preučevali odnose v povezavi s cilji in hierarhijo v ekipah. Raziskovali smo, kako se posamezniki odzivajo na konflikte skozi različne živalske metafore:

Tretji del: Umiritev, čustva in prisotnost v trenutku

V tretjem delu smo spoznavali, kako se umiriti, biti v trenutku in kako to vpliva na timsko dinamiko. Konj, ki se sam odloči sodelovati s čredo, nam je pokazal, da je takšno sodelovanje najvrednejše. Naravno je, da ne gredo vsi vedno v isto smer, in prisila ni dolgoročno učinkovita.

Zaključili smo z razumevanjem, da je ključ do uspešnega timskega dela v tem, da posamezniki najdejo svojo vlogo in prispevajo na način, ki je najbolj naraven za njih. Konji so nas naučili, kako pomembno je avtentično sodelovanje in spoštovanje različnih dinamike v timu.

Delavnica je bila neprecenljiva izkušnja za vse udeležence, saj smo se naučili, kako pomembno je razumevanje in spoštovanje različnih vlog v timu. Konji so nam pokazali, da so vrednote, kot so zaupanje, sprejemanje in prilagodljivost, ključne za uspešno sodelovanje in voditeljstvo. Ta spoznanja lahko prenesemo v naše delovno okolje in s tem izboljšamo timsko delo ter dosežemo boljše rezultate.

Delavnica učenja s konji je zato odlična priložnost za team buildinge in spoznavanje vaše dinamike delovanja posameznikov v ekipi. Za več informacij glede možnosti izvedbe team budilngov na posestvu Zavoda Nazaj na konja v Starošincah pri Ptuju nam pišite na revijahrm@planetgv.si.