Digitalne tehnologije, aplikacije, omrežja in platformna orodja igrajo ključno vlogo v našem vsakdanjem življenju. Google, Facebook, Pinterest, LinkedIn, X (Twitter) in Snapchat so primeri, ki pozitivno vplivajo na komunikacijo, deljenje informacij in povezovanje. Vendar pa obstaja tudi temna plat, ki zahteva premislek.

Izvedeli boste:
Kako kadroviki zagotavljajo informacijsko varnost in varujejo osebne podatke zaposlenih?
Kakšni so psihološki in socialni vplivi digitalnih omrežij na zaposlene?
Kako lahko kadroviki uporabljajo OSINT za izboljšanje zaposlitvenih procesov in prepoznavanje potencialnih tveganj?

Vse, kar počnemo na spletu, nekdo spremlja, nadzoruje in meri. Vsako dejanje je skrbno nadzorovano in posneto. Vedo, kdaj ste osamljeni, depresivni, kaj delate pozno ponoči. Imajo več informacij o nas, kot si je kdorkoli kadarkoli predstavljal. Gradijo modele, ki predvidevajo naša dejanja. Kar smo kadarkoli naredili na spletu, vse, kar smo kliknili, vse videje, ki smo jih gledali, vsi naši všečki – vse to uporabijo za izgradnjo vedno natančnejšega modela nas in ti modeli se uporabljajo za predvidevanje naših dejanj. To deluje kot igralni avtomati v igralnicah – vsakič, ko osvežimo zaslon, se pokaže nova vsebina, kar povzroča odvisnost.

Slika je simbolična. Foto: Freepik

Digitalni trg: Trženje človeške prihodnosti

Internetna podjetja, ki dominirajo na digitalnem trgu, so postala ena najbogatejših in najvplivnejših podjetij v zgodovini. Njihovo bogastvo in moč izhajata iz sposobnosti upravljanja in manipuliranja s podatki – najdragocenejšo valuto v digitalni dobi. Večina teh podjetij ima tri osnovne cilje:

Informacijska varnost: Kakšna je vloga kadrovikov?

Kadroviki igrajo ključno vlogo pri zagotavljanju informacijske varnosti znotraj organizacij. Njihove naloge vključujejo: