Ko ljudje zaslišijo ime blagovne znamke, pod okriljem katere delujem, se velikokrat kislo nasmehnejo rekoč: »Bizi na izi se sicer lepo sliši, vendar to v praksi ni izvedljivo.« Nemogoče se jim zdi, da bi v sodobnem času lahko bil človek uspešen pri svojem delu, hkrati pa živel umirjeno, polno življenje. Vsi znamo biti »bizi,« premalo pa »na izi.« Ljudje namreč uspešnost prepogosto povezujejo z delom pod nenehnimi pritiski, garanjem dolgo v noč ter veliko odrekanji in žrtvami. Opisano stanje neredko pripelje do prevelike izčrpanosti in celo do izgorelosti, ki je povezana z raznimi bolezenskimi znaki.

Tudi sam sem razmišljal in deloval na podoben način, dokler pred štirinajstimi leti nisem izgorel. Takrat sem spoznal, da večina ljudi sodobnega časa sploh ne zna živeti v skladu z naravnimi zakoni. In to je eden od osrednjih vzrokov za to, da s(m)o ljudje vse pogosteje bolni. Še posebej »moderne« so avtoimunske bolezni, kot so rak, alergije, diabetes, bolezni ščitnice … V nadaljevanju opisujem, kako se da z upoštevanjem naravnih zakonov in uporabo preprostih tehnik doseči večjo učinkovitost pri delu brez nepotrebnega »bezlanja.« Članek vsebuje tudi štiri preproste nasvete s pomočjo katerih lahko zelo izboljšate kakovost svojega življenja.

Človek ni le materialno bitje

Zagotovo ste že slišali, da človek ni le materialno bitje, ampak, da ima tudi čustva in dušo. Vendar ljudje prepogosto te »mistične« ali »spiritualne« pojme povezujemo s cerkvijo, jogo, templji ter raznimi duhovnimi tehnikami in seminarji. Skorajda ni človeka, ki se ne bi že udeležil kakšne od takšnih delavnic, prebral kakšno od knjig iz področja osebnega razvoja ali si pogledal govor kakšnega guruja na spletu. Teorija nam je dokaj dobro poznana. Kaj pa realno življenje, vsak dan na delovnem mestu? Iz prakse lahko povem, da se ljudje premalo zavedamo širšega pomena svojega obstoja. Ko dnevno drvimo od ene do druge obveznosti, lovimo sestanke, roke in cilje, smo namreč vse preveč izpostavljeni stresu …

Zelo koristno je, če si vzamemo krajše odmore za regeneracijo čez dan. Takšne odmore imenujem »či pavza.« Či je kitajska beseda, ki pomeni življenjsko energijo.

Štiri komponente človeškega bitja

Človeško bitje je sestavljeno iz štirih komponent: materialne, umske, energijske in informacijske. Posamezne komponente bi lahko povezali z različnimi vidiki življenja. Materialna komponenta se nanaša na naše telo, naše materialno blagostanje, uspešnost pri delu, kakovost odnosov in položaj v družbi. Lahko bi rekli, da gre za materializacijo ostalih treh komponent (rezultate). Umska komponenta se nanaša na naša čustva, misli, prepričanja in vrednote. Na neki način gre za naše notranje kazalnike počutja. Energijska komponenta človeka se odraža v njegovi pojavi, vitalnosti in karizmi, ki jo seva od sebe. Gre za nekakšno zunanjo podobo človeka. Informacijska komponenta vsebuje tisto, kar je naloženo v naši notranjosti. Gre za vsebino naše biti, duše. To so programi, po katerih delujemo in določajo naše odzive na vsakodnevne situacije. Zanimivo je dejstvo, da so komponente med seboj povezane. To v praksi pomeni, da so stvari na materialni ravni le odsev višjih ravni. Nevšečnosti, kot so na primer bolezni, finančna kriza ali neprestani konflikti so materialni odraz neravnovesij na višjih ravneh.

Kako poskrbeti za materialno komponento

Ste se že kdaj vprašali, zakaj se vam v materialnem svetu dogajajo kakšne neprijetne stvari, kot so na primer bolezen, poslovni neuspeh ali skrhani odnosi? In kako ste se jih lotili? Večinoma hočemo stvari na materialni ravni reševati s sredstvi na materialni ravni. Premalo pa se zavedamo, da je materialna raven le odsev (rezultat) ostalih treh ravni. Znana je Einsteinova trditev, da je probleme treba reševati na drugačni ravni zavedanja, kot so nastali.