Če malce bolj figurativno opišemo podatke raziskovalnega inštituta Gallup, ki že leta meri zavzetost - tudi slovenske - delovne sile, lahko rečemo, da 72 od 100 sodelavcev v vašem podjetju pride v službo naredit točno to, kar je na ponedeljkovem sestanku rekel šef. 

V resnici pa ti zaposleni najbrž še pazijo, da naredijo malo manj, da si slučajno ne zvišajo »norme«. Temu se moderno reče »quiet quitting«. 12 od 100 sodelavcev se je celo odločilo, da želijo uničiti svojega delodajalca in mu aktivno in načrtno delajo škodo. V duhu dobro znane šale: »Kateri avto se najhitreje pelje po luknjasti makadamski cesti? Pravi odgovor je ‘služben avto’.« Temu pa se moderno reče »loud quitting«.

16 od vaših 100 sodelavcev z veseljem prihaja v službo. Naredijo več, kot se od njih pričakuje. Predvsem pa ves čas aktivno iščejo nove priložnosti, predlagajo nove ideje in inovacije in nadgrajujejo ter optimizirajo obstoječe procese.

Podatek, da je le 16 zavzetih od 100, je za mnoge precej šokanten. Večina se nekako zaveda, da delež zavzetih delavcev v Sloveniji ni pretirano visok. Vendar 16 od 100!? 

Vedno bo nekdo najšibkejši člen. Potrebno je le paziti na razmerje med zavzetimi in aktivno nezavzetimi – da gnila jabolka ne prevladajo v košari.

Na tej točki se mi zdi prav, da osvetlimo tudi pozitivno plat tega kovanca. Odkar Gallup meri zavzetost svetovne delovne sile, je ta v letu 2022 dosegla nov rekord. Namreč, globalno gledano je bilo zavzetih 23 % svetovne delovne sile. Na ta rezultat je najbolj vplivala Indija, kjer beležijo izjemen porast zavzetosti zaposlenih. Delež zavzetih - z manjšimi nihanji - že desetletje narašča in to naj nas navdaja z optimizmom in upanjem. 

ZDA in Kanada sta že zgodovinsko na vrhu lestvice s 33 % zavzetih. Kako pa je z Evropo? Ne boste verjeli. Že dolga leta je čisto na dnu. Prav zadnja. Čisto zares na repu sveta. Leta 2022 je bilo v Evropi le 14 % zavzetih delavcev. 

V tolažbo zaključimo uvod s spoznanjem, da je Slovenija s 16 % zavzetih celo nad evropskim povprečjem. Vsaj to. Ampak še daleč od idealnega. In kaj lahko storimo? Kaj je rešitev? 

Moj odgovor v enem stavku je: »Treba je nadgraditi veščine vodenja.« Namreč zavzetost je neposredno povezana z vodenjem. 

Tudi vaši zaposleni pridejo menjat čas za denar?

Pa poglejmo, kaj sploh je zavzetost in kako jo Gallup sploh meri. Že sama analiza meritev ponudi možne rešitve.