Današnji delovnik je enostavno ena velika norišnica. Več možnosti imate, da v vaši pisarni najdete rudnik diamantov kot pa čas za neokrnjeno pozornost na vaše prioritete. Kar je res pomembno, se iz nekega nadnaravnega razloga ves čas seli na seznam »jutri«. Se sliši znano?

Vsak dan znova začnete bitko s časom. Kot bi tekli šprint na 200 metrov z ovirami, medtem ko z eno roko mečete bumerang, z drugo pa ga lovite!

Kdaj pa kdaj si morda tudi vi enostavno zaželite vsaj trohice miru in ščepca tišine, da bi se lahko osredotočili na bistvo, namesto da se ukvarjate z vsem drugim.

Delovnik namreč prežemajo stalne prekinitve, ki vam sistematično kratijo čas za globoki fokus. A delo mora biti opravljeno, zato ga nosite domov. V upanju, da v varnem zavetju vašega zasebnega prostora in časa najdete tisti mir in tisto tišino. Tako izgubljate čas na obeh straneh enačbe. Izgubljate čas, ki je potreben za fokusirano delo. Izgubljate čas, ki je potreben za kvaliteten počitek in rejuvenacijo.

Statistike Eurostat1 kažejo, da več kot polovica današnjega delovno aktivnega prebivalstva poroča o splošni utrujenosti, nekje desetina pa jih že kaže resne znake preobremenjenosti. Dve tretjini ljudi pričakuje, da se bo z delom povezan stres v prihodnjih letih še povečal. Stres, bolezen, izgorevanje, depresija in anksioznost ter nespečnost so samo nekateri od prežečih simptomov nezdravega ravnovesja med življenjem in delom.

Vse bolj in bolj pa v ospredje prihaja specifična značilnost, ki jo zaznava klinična psihologija – farmacevtska industrija že ponuja rešitev za ta problem v obliki zdravil. Zdravila, ki rešujejo na primer simptome motnje pozornosti izkuša vedno več ljudi. Ti »ojačevalci osredotočenosti« so postali v ZDA najhitreje rastoči produkt farmacevtske industrije. Če nam prodajajo osredotočenost – kje smo jo torej izgubili? Zakaj jo izgubljamo? Kje jo izgubljamo? In bistveno vprašanje: Ali jo lahko ukrademo nazaj?7

Imaš pet minutk?

Imate motilce? Popisujte jih. Enostavno vzemite list papirja in popisujte, kdo vas je zmotil, ter ob tej osebi naredite črtico. Če vas bo ta oseba znova zmotila, »zacahnajte« novo črtico. In tako naprej. Ugotovili boste, da vas sploh ne moti toliko različnih ljudi. Rešitev za ta problem je enostaven, dogovorite se s temi ljudmi za neko konkretno uro v dnevu, v kateri boste rešili večino odprtih vprašanj. Problem rešen, motenje reducirano, koncentracija povrnjena.