20. maj ni samo še en dan v koledarju – je dan, ko praznujemo tiste, ki so v srcu vsake organizacije: kadrovske strokovnjake. Leta 2019 je Evropsko združenje za upravljanje s človeškimi viri (EAPM) ta datum uradno razglasilo za Mednarodni dan HR-ja. Namen tega dneva je počastiti poklic in priznati izjemne dosežke ter napore kadrovskih strokovnjakov po vsem svetu.

Z #loveHR Summita Foto: Dean Grgurica

Zakaj praznovati mednarodni dan HR-ja?

HR je temelj vsake uspešne organizacije. Kadrovski strokovnjaki niso zgolj upravljavci zaposlovanja, ampak so tudi strateški partnerji, ki oblikujejo kulturo podjetja, skrbijo za razvoj talentov, uvajajo inovativne pristope k upravljanju ljudi ter zagotavljajo, da so zaposleni zadovoljni in motivirani. Njihova vloga je ključna pri doseganju dolgoročnih ciljev podjetij in organizacij.

EAPM je s tem, ko je uvedla Mednarodni dan HR-ja, želela poudariti pomen kadrovskih strokovnjakov in njihovih prispevkov k uspehu organizacij. To je dan, ko lahko priznamo in cenimo njihove dosežke, inovacije in predanost delu, ki pogosto poteka v ozadju, a ima ključen vpliv na poslovanje.

Dosežki in prispevki HR strokovnjakov

Kadrovski strokovnjaki so tisti, ki pomagajo oblikovati in vzdrževati zdravo delovno okolje. So pobudniki sprememb, ki prinašajo nove načine dela, izboljšujejo procese in skrbijo za skladnost s predpisi. Sodelujejo pri razvoju strategij za privabljanje in zadrževanje talentov, razvijajo programe za usposabljanje in razvoj zaposlenih ter upravljajo s kompleksnimi vprašanji, kot so delovna zakonodaja, različnost in vključenost.

Eden izmed ključnih dosežkov HR strokovnjakov je razvoj fleksibilnih delovnih pogojev, ki omogočajo zaposlenim boljše ravnovesje med poklicnim in zasebnim življenjem. Prav tako imajo pomembno vlogo pri kriznem upravljanju, kot smo videli med pandemijo COVID-19, ko so morali hitro prilagoditi delovne procese in zagotoviti varnost ter dobrobit zaposlenih.

Čestitke vsem HR strokovnjakom

Ob Mednarodnem dnevu HR-ja želimo vsem kadrovskim strokovnjakom čestitati za njihovo trdo delo, predanost in neprecenljiv prispevek k razvoju HR-ja. Vaša vloga je ključna za uspeh in rast vsake organizacije. Skupaj z vami gradimo boljše delovno okolje za vse.

Ob mednarodnemu dnevu HR-ja je nekaj besed zapisal tudi Ivan Papič, predsednik Slovenske kadrovske zveze: 

»Mednarodni dan človeških virov predstavlja priložnost za poudarjanje ključne vloge HRja pri obvladovanju kompleksnosti spreminjajočega se delovnega okolja. Ta dan nas spominja predvsem na strateški pomen kadrovske funkcije pri oblikovanju organizacij, ki so prilagodljive, vključujoče in podporne do svojih zaposlenih. V luči prihodnosti dela poudarja, da se morajo kadroviki osredotočati na pobude, ki spodbujajo raznolikost, pravičnost in vključenost, pa tudi digitalno transformacijo ter se zavzemajo za dobro počutje zaposlenih. Priznanje mednarodnega dneva HR izpostavlja pomembnost kadrovske funkcije pri obvladovanju človeških vidikov tehnoloških sprememb in olajševanju prehoda na delo na daljavo oz. na hibridne modele. Nenazadnje pa praznovanje tega dneva predstavlja priznanje prizadevanjem kadrovic in kadrovikov pri oblikovanju delovnih mest, ki niso le odporna in inovativna, temveč tudi sočutna in osredotočena na ljudi.«