V Bruslju te dni poteka srečanje ministrov Evropske unije (EU), pristojnih za delo. Ministri so že potrdili začasni dogovor o prvih pravilih za platformne delavce v Evropski uniji. Ta pomembni korak sledi dogovoru, ki sta ga Evropski parlament in Svet EU dosegla že pred enim mesecem.

Nova zakonodaja predstavlja prelomnico za delavce, ki delajo prek spletnih platform, saj uvaja domnevo o obstoju delovnega razmerja in zagotavlja večjo preglednost delovanja platform. To je velik korak naprej v prizadevanjih za zagotavljanje pravičnejših pogojev za delo v digitalni dobi, so zapisali na Ministrstvu za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti.

Mesec: Dogovor o direktivi o platformnem delu je eden izmed pomembnejših

Minister za delo Luka Mesec je ob tem povedal: “Dogovor o direktivi o platformnem delu je eden izmed pomembnejših pri katerem sem kot minister sodeloval na ravni EU. Zato me dokončna podpora, navdaja s posebnim veseljem. Namreč gre za direktivo, ki bo izboljšala položaj delavcev, ki delajo prek Uberja, Wolta, Glova ipd”.

Nova zakonodaja o platformnem delu v Evropski uniji sicer uvaja ključne določbe, ki bodo imele velik vpliv na delovne pogoje delavcev, ki so zaposleni preko spletnih platform, kot so Uber, Wolt, Glovo in podobne. Osnovni namen zakonodaje je obravnavanje negotovosti in pogosto precariziranih delovnih pogojev, s katerimi se soočajo ti delavci.

Pravila, ki bodo veljala za delo v okviru platform, kot sta Wolt in Glovo

Nekaj ključnih elementov nove zakonodaje vključuje: