Ni skrivnost, da gostinstvo v Sloveniji zaradi narave dela, neugodnega delovnega časa in konic dela ravno v času dopustov, dela na črno, slabih plač, ki jih ponuja večina gostincev, slabe promocije gostinskih poklicev in posledično slabega ugleda, ni najbolj iskano in zaželeno področje dela. Vsako leto se zanimanje za gostinske poklice slabša, vpis na srednje in višje gostinske šole je slab. Pogosto se na te šole vpišejo posamezniki z nižjimi ambicijami. Na trgu dela tako primanjkuje ustrezno usposobljenih ljudi s področja gostinstva, zato je težko pritegniti talente, ki želijo kaliti svoje spretnosti v kuhinjah ali strežbi.

V podjetju Jezeršek smo prepričani, da je gostinstvo lep, dinamičen, privlačen in zanimiv poklic, zato smo v sodelovanju z Olimpijskim komitejem Slovenije našli zanimiv način, kako se zoperstaviti temu izzivu in kako ponuditi bodočim talentom edinstveno priložnost.

Po uspešno izpeljani Slovenski hiši 2018 v Pjongčangu, kamor smo na strokovno-delovno ekskurzijo popeljali enega študenta, se je vodstvo Olimpijskega komiteja Slovenije odločilo, da nadaljuje dobro prakso in organizira Slovensko hišo tudi na olimpijskih igrah v Tokiu leta 2020. Tudi tokrat bo Jezeršek gostinstvo eden izmed partnerjev projekta. Na strokovno-delovno ekskurzijo bodo z ekipo tokrat odpotovali kar štirje dijaki in študentje.

Cilji projekta

Primarna cilja projekta »Z Jezerški v Slovensko hišo« sta dvigniti zanimanje in ugled gostinskega poklica med mladimi ter povečati nabor potencialnih kandidatov za delo v našem podjetju. Z zgledom želimo prispevati k reševanju problematike na področju zaposlovanja in spodbujanja zavzetosti v gostinstvu. Vsi kandidati, ki sodelujejo na razpisu, dobijo namreč priložnost redne zaposlitve. V Slovensko hišo pa se poleg dijakov in študentov odpravijo tudi naši redno zaposleni sodelavci. Možnost sodelovanja v Slovenski hiši predstavlja sodelavcem izredno motivacijo, osebni in profesionalni razvoj, večjo učinkovitost, udeležba pa nagrado za dobro opravljeno delo in predanost.

Potek projekta

Projekt je dolgoročen in ponavljajoč, vezan na konkretne Olimpijske igre in od objave razpisa do vrnitve ekipe z Olimpijskih iger traja več kot eno leto. Ponavlja se vsaki dve leti, ko so na sporedu nove Olimpijske igre.

Ko se z Olimpijskim komitejem Slovenije dogovorimo za sodelovanje v Slovenski hiši na Olimpijskih igrah, objavimo razpis, s katerim povabimo mlade, ki želijo razvijati znanje na področju gostinstva in turizma in si pridobiti dragocene mednarodne izkušnje, da se prijavijo in si s tem odprejo možnosti za sodelovanje na največjem svetovnem športnem dogodku v družbi profesionalnih kuharjev in natakarjev. Nato se oblikuje in imenuje razpisna komisija, ki izmed vseh prijavljenih kandidatov na podlagi priloženega življenjepisa in motivacijskega pisma v ožji izbor povabi obetavne mlade, stare med 18 in 30 let, pri tem pa upošteva tudi naslednja merila: