Kako dobro ste že opremljeni za prihodnost? Za spremembe, ki jih prinaša neusmiljena sila umetne inteligence? Čas, ko roboti zavzamejo delovna mesta in digitalizacija preoblikuje naš način življenja, je že tukaj. In tisti, ki se jim ne bo uspelo še pravi čas prilagoditi, bodo izbrisani iz obstoja kot stara, nepotrebna šara.  

Danes verjetno ni več nikogar med nami, ki še ne bi slišal za Chat GPT. V zgolj petih dneh od lansiranja, novembra lani je dosegel neverjetnih milijon uporabnikov. Za primerjavo, Facebook je še ne pred 20 leti za ta podvig potreboval deset mesecev, Instagram, pred dobrim desetletjem, pa dva meseca in pol. Tako lahko resnično potrdimo, da je tempo sprememb vse hitrejši. 

Yuval Noah Harari, svetovno znan zgodovinar in avtor, nas skuša v svojih knjigah in predavanjih že vrsto let pripraviti na »novo normalnost«. Pozabite na tradicionalno razumevanje življenja, pravi, kjer smo si v prvem obdobju življenja v času šolanja gradili veščine in identiteto ter v drugem obdobju uživali v stabilnosti. Ta čas je minil, četudi mnogi še vedno sanjajo o miru in predvidljivosti. Spremembe so postale naša stalnica. Ne moremo si več privoščiti, da bi jih ignorirali.  

Prihodnost je tukaj 

Umetna inteligenca in tehnološki napredek bosta, napoveduje Harari, naša življenja ter delovna mesta v naslednjih 10–20 letih spremenila bolj, kot so se od začetka prve industrijske revolucije do danes. Tem šokantnim napovedim se pridružujejo tudi številni drugi priznani strokovnjaki.  

Kar 70 do 90 odstotkov obstoječih poklicev naj bi v naslednji 20 letih izginilo ali doživelo drastične spremembe. In ne gre samo za preproste delovne naloge, ki jih že zdaj lahko vidimo na obzorju, kot na primer nadomeščanje voznikov z avtonomnimi vozili in delavcev za tekočim trakom z vse bolj zmogljivimi robiti.  

Na udaru so tudi visoko strokovni poklici, kot so zdravniki, učitelji, arhitekti, pravniki, novinarji, finančni svetovalci, tržniki in mnogi drugi. Vprašanje pa je, katere poklice bo v celoti odpravila, v katerih pa le temeljito predrugačila načine, kako jih bomo opravljali. 

Kar je zagotovo, bo doba umetne inteligence ponudila tudi številne nove poklice. Vsaj dva sta se v zadnjih nekaj mesecih že začela nakazovati: »prompt« inženir ter »AI champion«.  

Prompt inženir je strokovnjak, specializiran za razvoj, izpopolnjevanje in optimizacijo besedilnih spodbud, navodil, za čim bolj ustrezno uporabo različnih aplikacij umetne inteligence (npr. Chat CPT). 

AI champion pa je odličen poznavalec področja umetne inteligence in v podjetju ali poslovni enoti podjetja skrbi za ozaveščenost, nasvete, pomoč in razširitev uporabe, kjer bi bilo to učinkovito. Ključni so pri uveljavljanju novih praks in delujejo kot agenti sprememb. 

Prilagodi se ali postani irelevanten