Agencija za zaposlovanje filipinskih delavcev, PINOY 385, ki na Hrvaškem uspešno deluje že pet let, je organizirala celodnevno druženje z naslovom "PINOY povezuje". Dogodek, ki se je odvijal na idiličnem zagrebškem Jarunu, je združil hrvaške delodajalce in filipinske delavce v duhu spodbujanja kulturne izmenjave in medsebojnega razumevanja, kar potrjuje njihovo zavezanost k povezovanju različnih kultur skozi delovna razmerja.

Program dogodka je otvorila Chriztel Renae Aceveda, zmagovalka lanskega Supertalenta, ki trenutno živi v Medžimurju. S svojim izvedbama hrvaške in filipinske himne je poudarila globoko povezanost med narodoma.

Zaposlovanje Filipincev: "Pred nekaj leti si nihče ni predstavljal toliko tujcev v naših okoljih"

Stjepan Jagodin, ustanovitelj in direktor agencije PINOY 385, je poudaril, kako se je vizija o integraciji tujih delavcev skozi leta močno razvila: »Če bi se vrnili šest ali sedem let nazaj, verjamem, da si nihče od nas ni niti predstavljal, da bodo tuji delavci v tolikšni meri prisotni v naših delovnih in življenjskih kolektivih. Pred prihodom delavcev na Hrvaško je pomembno izvesti kakovostno pripravo tako delodajalca kot zaposlenega,« je poudaril.

S srečanja na zagrebškem Jarunu. Foto: Pinoy 385

V okviru dogodka je potekal tudi panel z naslovom "Srečanje kultur – izkušnje in perspektive", kjer so predstavniki delodajalcev delili svoje izkušnje o uspešnosti zaposlovanja filipinskih delavcev. Sledila je razprava "Srečanje kultur – boljše sobivanje na delovnem mestu in izven njega", v okviru katere so filipinski delavci izrazili hvaležnost za delo in možnosti, ki so jim na voljo na Hrvaškem.

Na dogodku so predstavili tudi prvi integracijski program za tuje delavce, imenovan "Dobrodošli na Hrvaškem", ki deluje v sodelovanju z Univerzo Edward Bernays in HGK. Predstavil ga je Branko Lelas iz Hrvaške gospodarske zbornice. 

Zaposlovanje Filipincev v Sloveniji: Kaj pravijo v Pinoy 386?

Anuška Cerovšek Beltram, direktorica agencije Pinoy 386, ki je nedavno začela delovati v Sloveniji, pa je ob tem še poudarila, kako vidi zaposlovanje Filipincev v Sloveniji: »Pri zaposlovanju filipinske delovne sile zelo poudarjamo pomen same integracije v kulturo države, saj verjamemo, da je to ključ do uspešnega sodelovanja. Takšni dogodki, kot je "PINOY POVEZUJE", so izjemno pomembni za vzpostavljanje medkulturnega razumevanja in spoštovanja med delodajalci in delavci. Panelne razprave in izmenjava izkušenj pomagajo delodajalcem bolje razumeti potrebe in izzive tujih delavcev, medtem ko delavcem omogočajo lažje prilagajanje novemu okolju. S tem prispevamo k boljši delovni klimi, večji produktivnosti in zadovoljstvu vseh vključenih«, Anuška Cerovšek Beltram, direktorica agencije Pinoy 386, ki je z letošnjim letom začela novo poglavje zaposlovanja filipinskih delavcev v Sloveniji.