V prejšnji številki smo predstavili prvo serijo nasvetov premagovanja stresa. V drugem delu članka vam predstavljamo kognitivno vedenjske metode spoprijemanja s stresom. Stresa ne povzroči sama situacija, ampak misli, ki se nam pri tem porodijo in le-te nam jo večkrat pošteno zagodejo.

Le-te se večinoma porodijo avtomatsko, ne da bi imeli nad njimi nadzor. Avtomatske misli predstavljajo miselni tok, ki neprestano teče v naših mislih, ne glede na naše početje. Npr. »tega ne zmorem«, »nikoli mi ne bo uspelo« ipd. Večinoma gre za kratka sporočila, ali celo slike, ki si jih navadno niti ne zavedamo. Nanje postanemo pozorni šele, ko se nam spremeni razpoloženje. Večina avtomatskih misli je negativnih, nerealnih, izkrivljenih in nekoristnih, ki jih je treba korigirati. In tega se lahko naučimo, zato vam predstavljamo kognitivno-vedenjske metode.

Poglejmo, kako smo ljudje »inovativni« pri izkrivljanju resničnosti. To je odvisno od naučenih miselnih vzorcev, s katerimi vrednotimo določene situacije v skladu z našimi osnovnimi prepričanji in pravili. 12 najbolj tipičnih miselnih distorzij (napak):

Zagotovo so se tudi vam kdaj porodile takšne misli. Vsako kognitivno distorzijo lahko zmanjšamo z razumskostjo ali kritičnim ovrednotenjem. Pri tem vam bodo v pomoč naslednja vprašanja, ki si jih zastavite vselej, ko »odkrijete« pri sebi negativno avtomatsko misel:

1. Stop tehnika preusmerjanja misli

Vselej, ko se ujamemo v vrtincu premlevanja negativnih misli oz. misli, ki nam sporočajo neprijetna čustva, se ustavimo in rečemo mislim »STOP«. Lahko si pomagamo tudi z gumico, ki si jo nataknemo okrog zapestja, potegnemo in nato spustimo, tako da občutimo bolečino, tako v hipu preusmerimo misel na bolečino in druge misli ob tem izginejo. Stop tehnika je ustrezna kratkoročna rešitev zniževanja napetosti, priporočljivo pa je usvojiti tudi tehniko spodbudnega mišljenja.

2. Tehnika spodbudnega mišljenja

Preusmerite misli s tehniko spodbudnega mišljenja. Misli imajo izjemen vpliva na nas, zato je bolje, da jih obrnemo sebi v prid. Spodbudni samogovor krepi pozitivno samopodobo in sproža prijetna čustva ter aktivacijo. Vztrajno ponavljajte spodbudne misli. Da se nova in bolj funkcionalna misel usede, jo je treba večkrat ponavljati.

3. Avtogeni trening