Kolikokrat ste si popoldne, ko ste prišli iz službe, zaželeli, da bi se lahko znebili vseh napetosti, skrbi in utrujenosti, ki so se nabrale tekom dneva? Nekaj podobnega kot po športu: greste pod tuš in s sebe odplaknete ves prah, znoj in utrujenost, ter se potem počutite spet sveži in prerojeni.

Danes ni več službe brez stresa. S tem se je treba sprijazniti in se naučiti, kako ga obvladovati. Za zmanjšanje posledic stresa so danes na voljo številne različne metode. Nekatere so sodobnega izvora, nekatere pa so starodavne in stare tisočletja. Prednost tradicionalnih metod je, da je njihova učinkovitost preizkušena skozi tisočletja, da so enostavne za uporabo in nimajo stranskih učinkov. Tradicionalni načini, kot so akupunktura, joga, meditacija …, so se v preteklih desetletjih že izkazali kot zelo učinkoviti pri lajšanju in zdravljenju različnih tegob, povezanih s stresom. Različne vrste meditacij zato uporabljajo največje svetovne korporacije: Apple, Google, Nike, Yahoo!, Deutsche Bank, Procter & Gamble, itd. Prav tako meditacijo uporabljajo številni izjemno znani ter uspešni poslovneži.

Meditacija?! Resno?!

Pogost stereotip o meditaciji je, da se z meditacijo ukvarjajo ljudje, ki nekako ne vedo, kaj bi sami s sabo. Ljudje, ki imajo preveč prostega časa. Da meditacija ni za praktičnega, prizemljenega, zelo aktivnega ter uspešnega človeka.

Res je, da nekatere vrste meditacij vključujejo metafizične, eksotične in celo religiozne elemente. Res pa je tudi, da nekatere meditacije teh elementov sploh nimajo. So povsem praktične vaje, ki človeku omogočajo vsak dan odpraviti stres in razviti bolj učinkovito delovanje.

Najbolj znana od njih je Transcendentalna meditacija (TM). To je sicer edina meditacija, ki je medicinsko uradno priznana kot učinkovita. Uporabljajo jo številne državne ustanove po svetu (policija, vojska, šole …). Uporabljajo jo Sony, General Motors, IBM, Toyota, Toshiba, Hewlett Packard, Puritan-Bennett, Mitshubishi, Xerox, Sumitomo, Siemens, Johnson & Johnson, American Express, Oriental Bank of Commerce, Kyocera (Yashika), I World Supermarkets itd.