Tokratno predpraznično številko nekoliko več namenjamo milenijcem in sami motivaciji pri razvoju dela in vodenja. Morda je ravno ta čas, preden se izteče leto, in ko pomislimo na pretekle osebe dosežke, uspehe, uspešnost naše organizacije, zaposlenih, sodelavcev, kolegov … da si prizadevamo biti še boljši in si zastavimo cilje, kako svoje delo še oplemenititi in kakšno odgovornost vpeljat za skupno dobro sobivanja vseh generacij, kar zagotovo prinaša tudi določene odgovornosti in jasen pogled v prihodnost dela in zaposlovanja. Vprašajmo se, kaj je do zdaj delovalo in kaj je treba še izboljšati.

Ugotavljamo, da se srečujemo na eni strani s starejšimi generacijami, na drugi strani s precej mlajšimi, milenijci, generacijo Z, ki so odprtega razmišljanja in predvsem zelo samozavestni, saj jih oblikuje okolje, v katerem živijo, kar pomeni, da smo soodgovorni za njihovo delovanje tudi mi. Torej prisluhnimo jim in z njimi jasno komunicirajmo. Ne sprašujmo se, ali potrebujemo posebne smernice ali napisana »navodila za uporabo« za vodenje tako raznolikega tima sodelavcev. Odstrimo tabuje in sprejmimo raznolikost, predvsem pa prisluhnimo in komunicirajmo, saj je komunikacija ključ do razumevanja drug drugega. Deljenje informacij, znanj in izkušenj med sodelavci je ključno za doseganje transparentnosti ter učinkovitega delovanja in dobrega počutja, kar potrebujemo vse organizacije. Torej, ob milenijcih, ki so že, in ki prihajajo na trg delovne sile ter imajo svojevrsten pogled na trg dela, način dela in zaposlovanja, ne pozabimo na motivacijo in spodbujanje doseganja ciljev celotnega tima.

To so letos prikazale tudi naše nagrajene prakse oziroma projekti, ki jih vsako leto predstavimo vam, našim bralcem, kolegom, organizacijam in podjetjem. Tokrat smo že 17. leto zapovrstjo predstavili uspešne HRM projekte na HR&M konferenci 2019. Letos smo v okviru konference predstavili kar 27 HRM projektov in prevladovale so digitalne kompetence, odnos do stresa, življenjskega stila in delitev znanja. Vsi prijavitelji projektov in konferenčni govorci so s svojimi projekti pokazali, da aktivno razvijajo HR v svojih organizacijah, izbor pa je določil, da so najboljši trije. Kdo to so, pa vabljeni k nadaljnjem branju.

Naj bo prihajajoče leto uspešno in polno radosti. Srečno.

Peter Ribarič

odgovorni urednik