Kakšen bo menedžer, podjetnik, voditelj, ki bo vodil podjetje tako, da bodo zaposleni z nasmeškom prihajali in odhajali z dela, bili zavzeti in čutili poslanstvo? Voditi uspešno ni stvar ščepca navdiha, karizme in vztrajnosti. Je zahtevno delo, ki od vodij iz dneva v dan zahteva več.

Satya Nadella je prevzel funkcijo izvršnega direktorja Microsofta leta 2014. Takrat se je cena delnic tega mega­velikana upočasnila, mobilna tehnologija je začela presegati vpliv tradicionalnih računalnikov, Apple in Google sta prevzemala igro. Microsoft je bil v nevarnosti, da bo izgubil močan položaj, ki ga je zgradil v preteklih treh desetletjih. Nadella se je s prevzemom takrat ene najbolj nezaželenih funkcij odločil za dvoje: s tehnološkega vidika se je osredotočil na mobilne rešitve in rešitve v oblaku, z vodstvenega pa na spremembo kulture vodenja in s tem organizacijske kulture.

Če ostanemo pri vodenju – kaj je naredil? Novo poslanstvo Mikcrosofta je postalo »usposobiti vsakega človeka in organizacijo na planetu, da lahko doseže več.« Ob tem je stavil na nov model kulture in vodenja, nove načine dela, ki ne le omogočajo izvajanje, temveč tudi spodbujajo inovativnost in agilnost. Namenoma je večji poudarek dal empatiji, opolnomočenju posameznika, pozitivnosti in miselni rasti. Microsoft je prilagodil tudi oblike dela, uspešnost medsebojnega sodelovanja je postalo eno od meril za nagrajevanje.

Voditeljstvo v poslovnem svetu – je torej menedžment res v zatonu?

V zadnjih letih si mnenja različnih javnosti pogosto nasprotujejo o tem, ali še potrebujemo menedžerje ali le voditelje ali oboje. Neprestano poudarjanje mehkih veščin kot odločilnih za uspešno vodenje (karizma, empatija, nekateri vključujejo tudi ljubezen) pogosto v ozadje postavlja osnovno poslanstvo vsakega na najvišji funkciji - zagotoviti uspešno poslovanje podjetja z visoko dodano vrednostjo, produktivnostjo in dobičkonosnostjo ter ustvarjanje delovnih mest. Kako je torej s tem?