OSREDIŠČENJE V SVOBODI IN DEMOKRATIČNIH PRISTOPIH

Perry Timms, Chief Energy Officer podjetja PTHR (People and Transformational HR) in WorldBlujev certificirani svetovalec za Svobodo pri delu in coach
Tonja Blatnik, ustanoviteljica iUFC, Institute for Universal Future Communications

Facebook
Twitter
Google Plus
LinkedIn

»Pred kratkim sem poslušala Traci Fenton, ustanoviteljico globalne mreže organizacij, imenovane WorldBlu. Omenila je sledečo statistiko, ki mi je dala misliti: »80 % naših misli je utemeljenih na strahu in negativnih.« Moj prvi odziv je bil, da je ta številka previsoka. Potem pa sem ponovno razmislila ... Morda pa je vendarle strah še vedno »modus operandi« v poslovnem svetu?

Vir: Unsplash

Šefi naj bi imeli avtoriteto in zaposleni naj bi izkazovali spoštovanje. A po drugi strani – mar tradicionalne organizacijske strukture ne razpadajo iz istega razloga?

Ni dolgo nazaj, ko sem pustila redno 9.00-17.00 službo. Zakaj? Ker organizacija mojega dela (ne naloge same) ni izvabila najboljšega iz mene in ker sem pogrešala svobodo. Trdno verjamem, da naše naravno stanje namreč nista strah niti negativnost. Naše delovanje mora vendarle poganjati nekaj konstruktivnega, nekaj lepega. Vsakdo ima pomembno sporočilo, ki gori v njegovi notranjosti. In če ne najdeš načina, kako ga izvabiti na plano, te začne zanašati, dušiti. Namesto, da bi naši notranji ideji dovajali kisik, da bi vzplamentela, ji ga jemljemo in tako ugasnemo svojo esenco. Tako sem se odločila za ustvarjalni 'ovinek' (de-tour). Tvegano? Morda. Toda zelo zadovoljujoče. Z vsakim dnevnom bolj, saj vem, da nisem sama.