Povod za pisanje tega prispevka so relevantni trendi za leto 2017. Veliko jih je, a eden je nad vsemi: digitalna preobrazba podjetja. Sledi oris v petih točkah, ki so avtorico prispevka prestrašile (v smislu: kdo lahko take spremembe sploh obvlada?) in navdušile hkrati: prihodnost bo razburljiva kot epizoda Zvezdnih stez v živo.

  1. Slika, ki ti da misliti: graf z dvema krivuljama. Ena eksponentno ukrivljena in kaže navpično navzgor, druga, linearna prikazuje vztrajno, zmerno rast. Prva odseva hitrost razvoja tehnologije, druga zmožnost človeške adaptacije. Med obema čedalje večji prepad.
  2. »Pred petimi leti sem se v Silicijevi dolini prvič vozil v samovozečem avtu,« je na nedavnem Managerskem kongresu 2016 pripovedoval Rudy de Whaele, futurist in digitalni strateg. »Ko sem znancem, ljubiteljem tehnologije, pripovedoval, da bo to kmalu naša stvarnost, se niso strinjali; prepričani so bili, da smo še daleč od tega. Toda danes o tem govorimo vsi.« Dinamika tehnologije namreč preseneča celo digitalno-tehnološko srenjo. Eksponentnost ima namreč lastnost, da je nekaj zelo dolgo povsem nepomembno, neopazno – na grafu je prikazano kot dolgočasna črta blizu nulte vrednosti, a ko ujame momentum, se začne množiti z nepredstavljivo hitrostjo.
  3. »Razvoj ni samo eksponenten, je tudi kombinatoričen. Največji preskoki nastanejo, ko se trendi združijo, kot denimo pri nanotehnologiji in biomedicini,« izpostavlja Silvija Seres, še ena izjemna gostja Managerskega kongresa, doktorica matematike, specialistka za digitalno preobrazbo, vlagateljica v start-upe in ena najbolj zaželenih neizvršnih direktoric na Norveškem. Zaradi zakonov eksponentnosti, na katerih temelji moči platformskih organizacij, ki delujejo kot velika (družbena) omrežja in ustvarjajo virtualni prostor, ki postaja enako pomemben kot fizični, so ustvarjene razmere, v katerih zmagovalec pobere vse.
  4. Analiza A. T. Kearney, ki je nastala v sodelovanju z Združenjem Manager: četrtina od 200 sodelujočih podjetij ima digitalno strategijo. Polovica jih ne zna oceniti koristi in prihrankov od digitalizacije. 62 odstotkov podjetij pričakuje 5–15-odstoten upad poslovanja.
  5. Prepad iz prve točke ljudje premagujemo z domišljijo. Ker tehnologija se ne razvija sama, z domišljijo ji dajemo krila ljudje. Prepad iz četrte točke je bolj resna stvar: če obstoječa vodstva slutijo padec poslovanja, nimajo pa idej o koristnosti digitalne transformacije, so dinozavri, ki se morajo čim prej umakniti in narediti prostor mladim, ki so rojeni v digitalni svet, kot je na kongresu delil svojo izkušnjo Drago Jernej iz podjetja Lasertehnik Marfin.
  6. Dobra novica je, da nič ni zamujeno. Digitalizacija se dogaja po vsem svetu. A ker je to zver, ki hitro teče, moramo teči tudi mi, da bi ostali v filmu. Človeštvo se bo v prihodnjih 20 letih spremenilo bolj kot v preteklih 300 letih skupaj, napoveduje Rudy de Whaele. Po parafraziranem Darwinu bodo preživele tiste podjetniške vrste, ki se bodo najhitreje prilagodile novim razmeram nenehne inovativnosti, globalne povezljivosti, podatkovne inteligentnosti. Podjetja bodo v svoj človeški DNK morala vnesti digitalne genome. Ta zahtevna naloga je pred sedanjo generacijo vodilnih. »Step up or step down.«