Dragi bralci,

v aktualni izdaji revije HR&M smo združili številne ključne teme, ki so odločilne za uspeh organizacij. Vprašanje, ali je delo na kompetencah sploh smiselno, smo postavili v strateški kontekst HR funkcije. Ta mora organizaciji prinašati vrednost, kar pomeni razumevanje potencialov in gradnjo kompetenc zaposlenih, ki neposredno vplivajo na organizacijske zmogljivosti in ustvarjanje dodane vrednosti. 

Na nedavni HR&M konferenci v Bohinju smo se poglobili v razvoj strokovnjakov in potrebne kompetence na njihovi karierni poti. Spoznali smo, da je nujno, da jim zagotovimo možnost ustreznih kariernih poti in usposabljanj. Le tako bodo strokovnjaki lahko rastli skupaj z organizacijo, delili znanje s sodelavci, soustvarjali organizacijsko znanje ter dodano vrednost. Pogovarjali smo se o kompetencah na različnih kariernih stopnjah ter raziskali, kako bo vstop umetne inteligence na delovna mesta spremenil naš pristop in prioritete na področju usposabljanja sodelavcev.

Vrhunec nedavne HR&M konference je bila predstavitev devetih finalistov za HR&M projekt leta 2023. Letos so imeli udeleženci res težko nalogo izbrati najboljšega med najboljšimi. Z veseljem sporočamo, da so letošnji zmagovalni HR&M projekti leta iz naslednjih organizacij: Civilna zaščita Republike Slovenije, Zavarovalnica Triglav in Agilcon. S podelitvijo nagrade smo jim vsi prisotni na konferenci izrazili priznanje za izjemno delo in predanost pri razvoju kadrovske stroke. Tako ni naključje, da priznanja podeljujemo prav na HR&M konferenci. Dogodek namreč združuje vodilne slovenske HR strokovnjake. Vse prijavljene projekte, finaliste in zmagovalce izbora bomo predstavili na našem portalu in v reviji.

Usmeritev v področje učenja in razvoja bomo nadaljevali na bližnji konferenci Edutainment, 23. in 24. novembra v Lipici. Tam bomo raziskovali ključne izzive izobraževanja odraslih in upravljanja organizacijskega znanja v dobi pete industrijske revolucije. Osredotočili se bomo na učenje s pomočjo superinteligence, ki spreminja tradicionalne pristope k izobraževanju in usposabljanju, od prilagojenega učenja do takojšnjega povratnega informiranja in privlačnih učnih izkušenj. Naša naloga bo izkoristiti te potenciale, hkrati pa zagotoviti, da preobrazba izobraževanja poteka varno, etično in družbeno odgovorno.

Osrednja tematika tokratne izdaje je strateški HR in HR kot poslovni partner za skupno rast sodelavcev in organizacij, ob tem pa smo objavili tudi številne druge aktualne članke. Vabim vas, da se poglobite v branje in razmislite, kako spoznanja naših avtorjev koristno uporabiti za izboljšanje vaših organizacij. 

Vabljeni k branju in hvala za vašo zvestobo ter podporo.

S spoštovanjem,

Peter Ribarič

Peter Ribarič

odgovorni urednik HR&M revije