Z razvojem globalnega trga dela in iskanjem ustreznih kadrov se Slovenija sooča s praznjenjem tradicionalnega balkanskega vira delovne sile, kar jo vodi k iskanju novih možnosti za zapolnitev delovnih mest. Sprememba na trgu dela se odraža v vedno večjem zanimanju za zaposlovanje državljanov iz tretjih držav, med katerimi so se posebej izkazali Filipinci. Njihova privlačnost za slovenske delodajalce izhaja iz več razlogov, med drugim zaradi transparentnih in strogih procesov zaposlovanja na Filipinih, kjer deluje posebno ministrstvo za delo v tujini. 

Filipinci so znani po svoji prilagodljivosti, marljivosti in tekočem znanju angleškega jezika, kar olajša njihovo integracijo v slovensko delovno okolje, menijo v novoustanovljeni kadrovski agenciji Pinoy386. Povprečna starost filipinskih državljanov je 25 let, povprečje v EU pa je 45 let.

Zaposlovanje Filipincev: za katere panoge so najbolj primerni?

V luči teh prednosti je Slovenija storila korak naprej s poskusom vzpostavitve bolj sistematičnega pristopa k zaposlovanju filipinskih državljanov, vključno z odprtjem kadrovske agencije in načrtovanim konzulatom na Filipinih. To ne samo olajša proces zaposlovanja, ampak tudi zagotavlja ustrezno podporo in zaščito tako za delavce kot za delodajalce. V skladu s filipinskimi predpisi morajo biti vsi delodajalci akreditirani, kar vključuje zagotavljanje povratne letalske karte, nastanitve, zavarovanja in verificirane zaposlitvene pogodbe.

Preberite tudi intervju z Boštjanom Trilarjem, ki bo o zaposlovanju azijskih državljanov govoril na #loveHR summitu 11. in 12. aprila v Portorožu.

Sektorji, kot so gostinstvo, hotelirstvo, logistika, proizvodnja in zdravstvena nega, so med glavnimi področji, kjer se pričakuje zaposlovanje filipinskih delavcev v Sloveniji. Delodajalci se morajo pripraviti na ta novi vir delovne sile tako, da izpolnjujejo jezikovne in regulativne zahteve ter zagotavljajo, da so delovni pogoji v skladu s standardi, ki jih postavljajo filipinske oblasti.

Cerovšek Beltram: Ne gre za poceni delovno silo

V kadrovski agenciji Pinoy386, ki jo bo v Sloveniji vodila Anuška Cerovšek Beltram, pričakujejo, da bodo lahko s tem pristopom zagotovili kakovostna delovna mesta za filipinske delavce, obenem pa preprečili tudi njihovo morebitno izkoriščanje. Ne gre namreč za “poceni delovno silo”, je poudarila Cerovšek Beltram, temveč za kvalificirane kadre, ki nadomeščajo manjko slovenskih kadrov. Tako morajo biti filipinski delavci plačani enako kot so za določeno delovno mesto plačani slovenski delavci, kar preverjajo tudi oblasti v Manili, je pojasnila. 

Preberite tudi članek Zaposlovanje tujcev: katere so ključne aktivnosti Zavoda za zaposlovanje

Cerovšek Beltram je še povedala, da se v tujini zaposlujejo Filipinci, stari med 20 in 45 let. V Slovenijo denimo bodo prišli sami, delodajalci pa jim morajo kriti stroške nastanitve in tudi povratno letalsko karto za Filipine, kamor se bodo vrnili po izteku dveletne delovne vize. Povečini se torej Filipinci v tujini zaposlujejo za krajši čas, zato ne gre za dolgotrajne integracije v slovensko delovno okolje. 

PINOY 386 je sicer sestrsko podjetje PINOY 385, agencije za zaposlovanje filipinskih delavcev na Hrvaškem, ki deluje že pet let in zaposluje številne filipinske delavce v različnih panogah.