Cvetana Rijavec je ponosna Primorka, ki se je pred kratkim upokojila in zgodbo o uspehu prepustila nasledniku. V svoji karieri je ustvarila veliko lepih zgodb ter učvrstila tri slovenske blagovne znamke, Fructal, Lek kozmetiko in Ljubljanske mlekarne.

Svojo kariero je začela v Šampionki Renče kot tehnolog v razvoju in vodja kontrole kakovosti. Po desetih letih je prestopila v ajdovski Fructal, kjer je hitro napredovala iz vodje kontrole kakovosti v tehnično direktorico, pri 39. letih pa je prevzela vodenje družbe. Fructal je v času osamosvojitve izgubil večino svojih nabavnih in prodajnih trgov ter velik del proizvodnih kapacitet. Prva zmaga je bila osvojitev ruskega trga leta 1992. Uspešno so pridobili tudi nove surovinske trge, zagnali novo proizvodnjo v Makedoniji in lastniško prestrukturirali podjetje. Po uspešni sanaciji je postal Fructal največji slovenski predelovalec sadja, prisoten na več kot 18 svetovnih trgih. Po prodaji Fructala Pivovarni Union je Cvetana Rijavec odstopila kot predsednica uprave in vstopila v novo panogo: kozmetiko. Prevzela je preoblikovanje Lekove kozmetične enote v samostojno podjetje in v njem ostala šest let. V začetku leta 2007 je sprejela nov izziv: potegniti iz rdečih številk še eno živilsko podjetje. V samo dveh letih ji je uspelo s preoblikovanjem blagovnih znamk, racionalizacijo poslovanja in podvojenim izvozom skoraj 13-milijonsko izgubo Ljubljanskih mlekarn pretopiti v dobiček. V osmih letih uspešnega predsedovanja je uspelo Rijavčevi pozicionirati alpsko mleko kot eno najbolj zaupanja vrednih slovenskih blagovnih znamk. Leta 2013 so bile Ljubljanske mlekarne prodane francoskemu Lactalisu.

Najprej čestitke za priznanje Združenja manager za življenjske dosežke. In iskrene čestitke za upokojitev. To je, pravijo, eden težjih korakov v življenju. Kako se znajdete v novi življenjski vlogi?

Najlepša hvala za čestitke, moram priznati, da sem bila tega priznanja zares vesela. Veliko mi pomeni, da so kolegi opazili moje delo, še bolj pa, da sem lahko ustvarjala tudi uspešne zgodbe.

Upokojitev ni težek korak, odločitev dozori in človek se zavestno pripravi na nov način življenja. Na prosti čas, na možnost delati vse tiste stvari, ki jih nisi mogel prej, ker ti je primanjkovalo časa. Biti upokojen je lepo, je zelo drugače in tudi lepo na drugačen način kot v času vpetosti v delovne obveznosti. Moji dnevi so polni dogajanja, imam čas za branje in učenje, hojo v hribe, več sem na morju, s prijatelji …

Preden ste se poslovili z mesta direktorice, ste vzgojili svojega naslednika. Nam lahko o tem poveste kaj več? Kdo ga je izbral, koliko časa je potekalo »uvajanje« in kako?

Težko bi rekla, da sem vzgojila svojega naslednika. Res je bil določen dobrega pol leta preden sem odšla s strani lastnika, vendar na to odločitev ali izbiro nisem imela nobenega vpliva. Znotraj Lactalisa obstaja poseben program določanja naslednikov, o tem odločajo v Lavalu in zadnjo besedo ima vedno lastnik. Posamezne zaposlene pripravljajo in izobražujejo tako, da lahko pride do menjave brez pretresov. Moj naslednik je bil določen tri mesece preden sem zapustila podjetje. Prišel je v Ljubljanske mlekarne, predaja poslov in vključitev v LM pa sta potekala dva meseca po programu, ki sem ga pripravila skupaj z njim. Tako je bil zagotovljen normalen prehod poslovanja.

Ste sicer razvoj svojih ljudi vodili sami ali ste to prepustili strokovnjakom za HR? Oziroma kaj je za vas predstavljala funkcija HR-ja v podjetju?

Vedno smo pripravljali ocene in programe razvoja posameznih sodelavcev v sodelovanju z HR sektorjem v podjetju. Skupaj smo določili cilje, definirali program za razvoj, nato pa sem njim pustila, da stvari speljejo. Kot sem že rekla, so eno potrebe, cilji, drugo pa je izvedba in ta mora biti vedno v domeni strokovnjakov.

Svojo kariero ste začeli kot tehnolog in vodja kakovosti, zaključili pa na vodilnih pozicijah uglednih podjetij. Kaj je po vašem mnenju ključna kompetenca, ki jo mora imeti manager na najvišjem položaju in katero nepogrešljivo izkušnjo ste v management prinesli iz svoje tehnične izobrazbe in izkušenj?

Težko bi opredelila prav določeno izkušnjo, pomembno je bilo, da sem imela tehnična znanja in izkušnje iz sistemov celovitega obvladovanja kakovosti.

Vsako novo podjetje terja, da pozabiš precejšen del ustaljenih navad in praks in se prilagajaš do določene mere novemu okolju, obenem pa spreminjaš to novo okolje.