V času preteklih obsežnih poplav v Sloveniji se je večkrat izpostavil pomen psihološke prve pomoči. A ta ni samo v domeni psihologov. Psihološko prvo pomoč lahko nudi vsak, ki usvoji ustrezna osnovna znanja - ta postajajo vedno bolj aktualna in uporabna tudi na delovnem mestu. 

Izvedeli boste:
Zakaj so veščine prve psihološke pomoči prav tako pomembne kot znanje prve pomoči?
Kateri so osnovni koraki psihološke prve pomoči?
Kako vam lahko znanje iz psihološke prve pomoči koristi na delovnem mestu?

Verjetno vas je večina že vsaj enkrat obiskala tečaj prve pomoči, saj je ta obvezni del pridobitve vozniškega dovoljenja, danes pa se osnovnih znanj prve pomoči učijo tudi že v osnovnih šolah. Poznavanje prve pomoči lahko rešuje življenja in vsekakor pozdravljam, da že otroci pridobijo osnovna znanja in da jih tudi odrasli še vedno vsake toliko obnovimo. 

Na tečaju se naučimo, kako postopati, ko je človek nezavesten, kako oživljati, kako poviti rano in podobno. Kako pa lahko pomagamo nekomu, ki doživi travmatičen dogodek? Nekomu, ki se znajde v veliki čustveni stiski ali ki se mu življenje obrne na glavo? V takšnih primerih je dobro, da posamezniku nudimo psihološko prvo pomoč. 

Psihološka prva pomoč v treh korakih

Psihološka prva pomoč je opredeljena kot pomoč, ki jo nudimo osebi z duševno težavo ali stisko ali razvijajočo se duševno boleznijo, dokler ni na voljo strokovna pomoč oziroma se stiska ne razreši. Trije osnovni koraki, ki jih zajema psihološka prva pomoč in si jih lahko zapomnimo po kratici PPP, so: 

Psihološka prva pomoč (PPP) se lahko uporablja kot:

PPP je zasnovana tako, da je preprosta in praktična, zato jo lahko nudi vsak in v katerem koli okolju – tudi na delovnem mestu. Znanja iz psihološke prve pomoči nam lahko koristijo tudi v podjetjih, ki svojim zaposlenim omogočajo takšno ali drugačno psihološko pomoč. 

Če bi imeli bližnji, vodja ali sodelavci znanja iz psihološke prve pomoči, bi morda znake težav v duševnem zdravju posameznika opazili še preden duševna stiska postane nevzdržna.

Naše izkušnje pri izvajanju Employee Assistance Programa oziroma stalne psihološke pomoči za zaposlene in ožje družinske člane kažejo, da posamezniki pogosto oklevajo z iskanjem strokovne pomoči. Pogosto se obrnejo po pomoč takrat, ko postane duševna stiska nevzdržna.