V zadnjih letih je kaotično, turbulentno in hitro spreminjajoče se okolje, v katerem živimo, postalo »nova normalnost«. Eksplozivni tehnološki razvoj, demografske spremembe, ekološke katastrofe in geopolitični trendi krojijo naša življenja z vedno večjo hitrostjo. Smo v VUCA svetu, za katerega so značilni volatilnost (volatility), negotovost (uncertainty), kompleksnost (complexity) in dvoumnost (ambiguity). V njem nikoli ne veš, kaj te čaka, pospešuje pa ga globalizacija. Izbruh epidemije v začetku leta 2020 je bil le vrh VUCA gore, njeni trajni globalni učinki pa so po nekaj dneh popolnoma spremenili življenje milijonov ljudi. To velja zlasti za izobraževanje in usposabljanje, kjer so šole, izobraževalne organizacije ter izobraževalna središča po vsem svetu nenadoma prešli na spletno poučevanje in učenje.

Omogočanje in spodbujanje razvoja veščin pri vseh sodelavcih je osrednja naloga HR v kakršnih koli poslovnih razmerah. Vsak četrti delovno sposoben prebivalec Slovenije ima prenizke temeljne kompetence, da bi se lahko uspešno odzival na delovne in vsakodnevne življenjske izzive. Nikomur ne bi smela biti odvzeta možnost razvoja veščin, ne glede na položaj znotraj organizacije ali v družbi. Temeljne veščine, ki so osnova razvoju ostalih veščin, so: pismenost, večjezičnost, matematična, naravoslovna in inženirska kompetenca, digitalna in tehniška kompetenca, osebnostna in družbena kompetenca ter zmožnost pridobivanja novih kompetenc, aktivno državljanstvo, podjetnostna kompetenca, kulturna zavest in izražanje. Več o temeljnih veščinah v članku Darije Premk.

Dobro naučene veščine še niso zagotovilo, da jih bodo sodelavci dejansko tudi uporabljali pri delu. Prenos veščin v prakso lahko omejujejo naša prepričanja ali stališča. Govorimo o miselnih ovirah. Zato moramo biti nanje pozorni in jih ozavestiti, ko je uporaba veščine slabša. Več o miselnih ovirah na poti do udejanjanja veščin v članku Aleša Vičiča in Žige Kovačiča. Aleš Vičič je med govorci na Slovenskem kadrovskem kongresu, 9. in 10. septembra.

Izobraževalne menedžerje, strokovnjake in vse, ki se v organizacijah ukvarjate z izobraževanjem, vabim na konferenco Edutainment, 23. in 24. septembra v Portorožu. Dvodnevna konferenca bo postregla z vpogledi v globalne mega trende, ki oblikujejo prihodnost izobraževanja in usposabljanja. Predstavili bomo dobre prakse upravljanja procesov izobraževanja in zagotavljanja kakovosti. Razgaljali bomo stereotipe in resnice o izobraževanju v VUCA prihodnosti ter predstavili prebojne prakse mrež usposabljanja ter prenosa znanja znotraj organizacij.
Aktualna številka vas je pričakala na delovnih mestih ob vrnitvi z vaših letnih dopustov. Vabimo vas, da si pred jesenjo privoščite še kratek oddih za strokovni navdih in se nam pridružite na Slovenskem kadrovskem kongresu 9. in 10. septembra ali na konferenci Edutainment, 23. in 24. septembra.

Se vidimo v Portorožu!

Peter Ribarič

odgovorni urednik