S prihodom digitalnih tehnologij so se komunikacijski vzorci drastično spremenili. Čeprav nam tehnologija omogoča hitrejšo izmenjavo informacij, se je pojavila dilema: ali je ta hitrost vredna izgube čustvenega stika, ki je prisoten v fizični komunikaciji? 

Izvedeli boste: 
Zakaj je osebna komunikacija tako pomembna? 
Kako jo ohranjamo v digitalnem svetu? 
Kako lahko izkoristite ravnovesje med digitalno povezanostjo in osebnim stikom za dobrobit zaposlenih in trajnostni uspeh?

Digitalne tehnologije so popolnoma spremenile način komuniciranja z zaposlenimi, strankami in partnerji. Spletni mediji, e-pošta, videokonference in druge digitalne platforme so postale osrednji del komunikacije v poslovnem svetu. Čeprav nas spletne platforme in orodja povezujejo s kolegi na različnih koncih sveta, nič ne more nadomestiti osebne komunikacije iz oči v oči.

Osebna komunikacija je obdana s čustveno dimenzijo, ki se dotika duševnega zdravja in počutja zaposlenih, kar je ključno za uspeh organizacij. Kako kadrovska služba lahko prispeva k ohranjanju osebne komunikacije in kako podjetja izkoristijo prednosti, tako digitalne povezanosti kot tudi čara osebnega stika? 

Ključni izzivi v dobi digitalizacije vključujejo izgubo čustvenega vidika v komunikaciji, zmanjšanje družabnega življenja ter osebne povezanosti med zaposlenimi.

Strokovnjaki poudarjajo, da kljub vsem prednostim digitalne komunikacije osebna komunikacija ostaja nepogrešljiva za vzpostavljanje in ohranjanje trdnih odnosov v poslovnem svetu. Ključni stebri dobre komunikacije v poslovnem okolju vključujejo:

Vstopili smo v dobo, kjer digitalne tehnologije oblikujejo naš vsakdan. Digitalne tehnologije nam olajšujejo življenje in povečujejo učinkovitost. Spletne konference, e-pošta in družabna omrežja so postali nepogrešljivi instrumenti za komunikacijo in delo. 

Med tehnološke rešitve, ki podpirajo boljšo komunikacijo v digitalni dobi, spadajo video konference, ki omogočajo bolj interaktivne pogovore z uporabo vizualne komunikacije. Omogočeno je opazovanje obraznih izrazov in telesne govorice sogovornikov, kar pripomore k boljšemu razumevanju čustev in namenov. Uvedba digitalnih aplikacij omogoča:

Pomembno je, da zaposleni obvladajo tehnološka orodja in jih znajo uporabljati. Če tega ne znajo, jim lahko ta orodja predstavljajo večjo porabo časa in povzročajo stres. S pravilno izbranimi tehnološkimi rešitvami in skrbnim upravljanjem kadrovska služba prispeva k spodbujanju interaktivne in osebne komunikacije v organizaciji, hkrati pa omogoča udobno uporabo tehnologije za boljše medosebne odnose med zaposlenimi.

Izzivi digitalne dobe: izguba čustvenega vidika komunikacije

Čeprav nas digitalna doba bogati z možnostmi, ki nam časovno skrajšujejo in lajšajo delo, ne sme zamegliti pomembnosti osebne komunikacije. Ključni izzivi v dobi digitalizacije vključujejo: