Nedavna študija, ki jo je izvedla Šola za javno zdravje na Univerzi Texas A&M, je uporabila novo metodo zbiranja podatkov, da bi dokazala, da so zaposleni res manj aktivni in bolj nagnjeni k napakam popoldne in ob petkih. Petkovo popoldne je celo predstavljalo najnižjo točko delovne produktivnosti.

Letos objavljeno študijo v reviji PLOS ONE sta izvedla Taehyun Roha in Nishat Tasnim Hasan iz Oddelka za epidemiologijo in biostatistiko, skupaj s sodelavci  iz Oddelka za okolje in poklicno zdravje ter diplomantko Anisho Aggarwal iz Oddelka za zdravje.

Sledili so hitrosti tipkanja, dejavnosti miške, ...

Raziskovalci so preučevali metrike uporabe računalnikov 789 zaposlenih v pisarni v velikem energetskem podjetju v Teksasu v dvoletnem obdobju od 1. januarja 2017 do 31. decembra 2018. Namesto subjektivnih metod, kot so samoocenjevanje zaposlenih, ocene vodij ali nosljiva tehnologija, so uporabili metrike uporabe računalnika, kot so hitrost tipkanja, napake pri tipkanju in dejavnosti miške. Pojasnjujejo, da je to metoda za pridobivanje objektivnih, neinvazivnih podatkov o vzorcih dela na računalniku.

Uporaba računalnika je popoldne manjša, še posebej ob petkovih popoldnevih.

Rezultati so pokazali, da se je uporaba računalnika povečevala čez teden, nato pa se je ob petkih znatno zmanjšala. Zaposleni so tipkali več besed, imeli več gibanja z miško, klikov in pomikov od ponedeljka do četrtka, nato pa manj teh dejavnosti ob petkih. Poleg tega je bila uporaba računalnika popoldne manjša, še posebej ob petkovih popoldnevih.

Študija navaja, da bi lahko prožni delovni aranžmaji, kot sta hibridno delo ali štiridnevni delovni teden, privedli do srečnejših in bolj produktivnih zaposlenih. Poleg tega bi prožne oblike dela lahko povečale tudi druga področja, kot so zmanjšanje porabe električne energije, ogljičnega odtisa in emisij ogljikovega dioksida, ugotavljajo raziskovalci.

Kaj pa o 4-dnevnem delovniku poročajo iz iniciative 4 Day Week Global, pod okriljem katere podjetja izvajajo pilotne projekte 4-dnevnega delovnika? Preberite njihove izkušnje v tem članku

Več časa zase - boljša produktivnost?

"Druge študije so ugotovile, da tisti, ki delajo od doma ali delajo manj dni, doživljajo manj stresa zaradi potovanja na delo, delovnih politik in drugih dejavnikov, in so tako bolj zadovoljni pri delu," je dejal Benden. “Zaposleni lahko več časa s svojimi družinami, s čimer zmanjšujejo konflikte med delom in družino, hkrati pa jim omogočajo več časa za vadbo in prostočasne dejavnosti, za katere je bilo dokazano, da izboljšajo tako fizično kot duševno zdravje."

Zaposleni lahko več časa s svojimi družinami, s čimer zmanjšujejo konflikte med delom in družino, hkrati pa jim omogočajo več časa za vadbo in prostočasne dejavnosti, za katere je bilo dokazano, da izboljšajo tako fizično kot duševno zdravje.

Študija, dodaja Benden, ponuja vpogled v delovne vzorce zaposlenih in kako lahko podjetja izkoristijo te ugotovitve za optimizacijo delovne uspešnosti in trajnost delovnega mesta.

Da uvedba 4-dnevnega delovnika prinaša koristi zaposlenim in organizaciji, so v testnem obdobju takšne organizacije dela ugotovili tudi v podjetju Visionect. Odkrijte, kako so se lotili tega projekta in zakaj razmišljajo, da bodo z njim nadaljevali v članku Vanje Witwicky, vodje HR oddelka v podjetju Visionect. 

Kako dvigniti učinkovitost ekipe pa lahko nadalje raziskujete tudi v tem članku in tudi tukaj