Strokovnjaki za HR se vsakodnevno soočajo z izzivi, ki jih prinaša vedno hitreje spreminjajoče se delovno okolje. Analize in napovedi kažejo, da nas v letu 2024 čaka še več negotovosti. Kako se lahko pripravimo na prihodnje spremembe in kaj lahko pričakujemo na področju zaposlovanja?

Umetna inteligenca v kadrovskem menedžmentu

Po mnenju Emi Chiba, glavne analitičarke za človeške vire pri Gartnerju, se je v letu 2023 povečala pozornost do vloge umetne inteligence (UI) v procesu zaposlovanja. Chiba poudarja, da se je zlasti povečalo zanimanje za "navadno AI" in kako lahko ta prinese dodano vrednost ekipam za zaposlovanje.

V svoji analizi napoveduje, da bo v letu 2024 umetna inteligenca še bolj prisotna v procesu zaposlovanja. Ne samo kot orodje za razvoj opisov delovnih mest, komuniciranje s kandidati in pripravo vprašanj za razgovore, ampak tudi na drugih področjih.

Kako UI že uporabljajo v Zavarovalnici Triglav, preberite v tem članku.

Pomembno vprašanje je tudi, kako bo umetna inteligenca vplivala na zaposlene in njihovo duševno zdravje. Na to v tem članku opozarjata certificirani menedžerki delovne sreče Maja Lončar in Petra Božič Blagajac iz Palete znanj.

Umetna inteligenca za personalizirano rekrutiranje

Chiba pravi, da bo AI pomagal ciljati prave kandidate ob pravem času. To poudarja kot neizkoriščeno korist personaliziranega trženja v procesu pridobivanja kadrov. Umetna inteligenca bo v prihodnosti še bolj pomembna za prilagajanje pristopa k vsakemu kandidatu posebej, napoveduje.

Kako lahko bolje izkoristite generativno UI tudi za potrebe rekrutiranja, preberite članek Eneja Gradiška iz podjetja CorpoHub.

Kako do potencialnih novih sodelavcev pristopati po "klasični" poti in z njimi graditi odnos še preden imate zanje odprto delovno mesto, pa si priberite v članku o dobri praksi podjetja Agilcon, ki je s projektom Talent pool prejel tudi priznanje za HR&M projekt leta med malimi in srednje velikimi podjetji.

Potreba po odgovorni uporabi UI

Izpostavlja se vprašanje pristranskosti v tehnologiji za zaposlovanje. Kljub razširjenosti orodij na osnovi umetne inteligence, ki lahko podprejo prizadevanja za zaposlovanje ali dopolnijo platforme dobaviteljev, Chiba napoveduje, da bo leta 2024 več organizacij "reklo ne" generativni AI, ki se uporablja v zaposlovanju.

Velik izziv je prav tako pomanjkanje konkretnih smernic za delodajalce, ki se spopadajo z odločitvami o tehnologiji. Chiba ne pričakuje popolne zamrznitve pri odločanju o tehnologiji za zaposlovanje, vendar pričakuje, da se bodo organizacije obrnile na svetovalne službe za vpogled v razumljivost, preglednost in druge teme, povezane z upravljanjem.

O tem, kako bo UI vplivala na kadrovske procese in na kaj velja biti pri tem še posebej previden, smo se pogovarjali tudi na poslovnem srečanju, ki smo ga pripravili skupaj s podjetjem Agilcon. Ključne vpoglede o uporabi UI v HR je predstavil Marko Perme, soustanovitelj in direktor podjetja Agilcon, na pravne vidike uporabe UI pa je opozorila pravnica Vesna Stanković. Odkrijte, kaj pričakujeta na področju UI v prihodnje.

Povečana previdnost pri nakupu tehnologije

Chiba pričakuje, da bo leto 2024 leto podaljšanih nakupnih ciklov, pri čemer bodo izvršni direktorji dvakrat preverjali vsako odločitev o naložbah v tehnologijo. Krajina dobaviteljev se bo osredotočila na zadržanje strank namesto na širitev, pravi Chiba, zato bi morali vodje kadrov tega časa izkoristiti za zagotovitev, da najbolje izkoristijo že implementirana orodja.

Z večplastnim ekosistemom zaposlovanja in različnimi orodji za različne faze postopka zaposlovanja je treba pred nakupom tehnologije pogosto dobro premisliti, čemu naj bi tehnologija služila vaši organizaciji. Chiba svetuje, da je zdaj čas, da spodbudite dobavitelje tehnoloških rešitev, da pokažejo dobre prakse in primere, kako so njihovi produkti organizacijam že pomagali izkoristiti nove funkcije, ki jih ponuja tehnologija.

Konkretne izkušnje podjetij z uporabo kadrovsko-informacijskega sistema preberite v tem članku.

Viri

Barth, Jill (2023). "Three trends that will shape hiring in 2024." HR Executive. Dostopno na: https://hrexecutive.com/these-3-trends-will-impact-recruiting-in-2024-according-to-gartner/